Petek upozorio na resurs koji bi svima trebao biti dostupan: ‘Mnogi gradovi u svijetu to imaju’

Renato PEtek, zastupnik u Gradskoj skupštini (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Gradski zastupnik Renato Petek našao se u Sloveniji gdje je posjetio Bled i uočio nešto za što smatra da bi trebalo biti dostupno i u Zagrebu.

“U šetnji po Bledu u Sloveniji podsjetio sam se kako mnogi gradovi diljem svijeta intenzivno postavljaju javno dostupne česme. Osim Grada Zagreba. Tim se akcijama promovira dostupnost pitke vode, a time i smanjuje kupnja flaširane vode u plastičnoj ambalaži”, napisao je na svom Facebook profilu.

“Flaširana je voda 1000 puta skuplja od dostupne nam vode iz vodoopskrbne mreže.  U brojnim gradovima u RH potrebno je raditi na izgradnji mreže česmi s besplatnom vodom u javnim prostorima, kako bi svima osigurali pravo na pitku vodu bez ambalaže te kako bi se smanjila količina jednokratne plastike. I u Hrvatskoj postoje dobri primjeri, npr. Grad Rijeka, koja je izradila i mapu dostupnih javnih špina s izvorskom vodom”, napisao je Petek i dodao da je ”voda život, voda je i zlato vremena u kojem živimo”.

Neki su ga u komentarima podržali u toj ideji.

“Mislim da smo jedan od rijetkih gradova u Europi koji nema pumpi/česmi s pitkom vodom. U Rimu ih ima na stotine, Beču, Grazu. Zgasnuli smo ‘franceke’ a u isto vrijeme nismo napravili (ili smo/su ih napravili malo) pipe s pitkom vodom. Prisiljeni smo i mi Zagrepčani, ak’ zaboravimo ponijeti bocu s vodom od doma, kupovati skupu Janu, Cetinu ili već neku ‘proizvedenu vodu’, kada ožednimo.

Sramota za jedan bivši kulturni centar-grad, Zagreb, jer se s ovakvim izgledom ruševnog grada, devastiranog s grafitima, s krpama na svakoj drugoj fasadi, bez česmi s pitkom vodom, tonama smeća po centru a pogotovo periferiji i ne može više zvati kulturni/bijeli Zagreb grad”, napisao je jedan od pratitelja u komentarima.


Komentari