Petek upozorava: ‘Zagreb je postao “zlatna koka” zaštitarskog biznisa’, a SDP ima plan kako uštedjeti

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

SDP-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek na konferenciji za novinare najavio je da će stranka gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću predstaviti prijedloge za uštede.

“Pripremit ćemo i predstaviti Tomaševiću i javnosti nekoliko prijedloga kako u okviru postojećih propisa povećati kompetitivnost i ostvariti uštede time što ćemo omogućiti pristup poslovima u Zagrebu i Zagrebačkom holdingu brojnim tvrtkama koje se do sada uopće nisu javljale na natječaje”, izjavio je Petek te se osvrnuo na nastavak suradnje s poduzetnikom Petrom Pripuzom po pitanju zbrinjavanja biootpada.

Petek tvrdi da je i on djelomice razočaran, ali razumije taj potez.

“Dok se ne stvore kapaciteti i ne krene u ulaganje – od kupnje drobilice do izgradnje sortirnice i kompostane, za što je potrebno određeno vrijeme, nije mudro ni efikasno raskidati bilo kakve ugovore ili naprasno prekidati postojeći način odvoza otpada jer ne želimo da se Zagrebu dogodi Napulj”, tvrdi zastupnik.

Smatra da se usprkos svemu, vide pomaci, no postoji mogućnost za poboljšanja, kako bi se više tvrtki javilo na natječaj, čime bi se smanjila cijena. Petek kaže da sada nekoliko tvrtki koje se bave gospodarenjem otpadom imaju monopol jer zadovoljavaju sve uvjete i mogu se javiti na svaki javni poziv.

Dao je i primjer na gradu Samoboru. Kod zbrinjavanja glomaznog otpada u Samoboru Pripuzova tvrtka ugovorila je tri puta jeftiniju cijenu nego u Zagrebu, kaže Petek i dodaje da se tamo na natječaj javilo devet tvrtki dok u Zagrebu samo dvije.

“Čim je više tvrtki dobivamo bolju ponudu, manji su nam troškovi, a usluga ostaje ista”, naglašava zastupnik.

Ocijenio je kako je Zagreb proteklih godina postao “zlatna koka” zaštitarskog biznisa, iako Grad ima svoju zaštitarsku tvrtku i zaposlenike.

“Sve je više poslova koji su outsourcani privatnim zaštitarskim tvrtkama pa, primjerice, čuvanje Gredelja u prosjeku košta milijun kuna godišnje”, upozorava i dodaje da se čak nekoliko stotina stanova u vlasništvu Grada ne može koristiti jer su u njima protupravni korisnici, a Grad za njih plaća režije.

Uputio je i kritiku na račun premijera Andreja Plenković. Petek kaže kako je premijer govorio da on “nije adresa za komentiranje gradskih problema”, kad je HDZ bio partner Milanu Bandiću, govorio da on “nije adresa za komentiranje gradskih problema”, a sada se predstavlja kao “građanin zainteresiran za rješavanje brojnih problema koje je HDZ i prouzročio podupirući Bandića”.


Komentari