Petek oštro napao prijedlog poskupljenja odvoza otpada i poručio: Zagreb je prljaviji nego ikada!

Damjan Tadic / CROPIX

Oporbeni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek u četvrtak je oštro napao prijedlog poskupljenja odvoza otpada u Zagrebu te najavio da će podržati inicijativu prosvjeda građana jer je zbog skupe i loše brige o otpadu grad prljaviji nego ikad.

“Građani Zagreba ne zaslužuju imati ovako lošu, a pri tome još i skupu brigu o otpadu. Zagreb je prljaviji nego ikada”, ustvrdio je gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez) na konferenciji za novinare.

Na joj je komentirao predloženu odluku Grada Zagreba, po kojoj bi svi Zagrepčani  od veljače iduće godine, nevezano o veličini stana i broju ukućana, odvoz smeća plaćali minimalno 68 kuna.

Cijene rastu, a o pravim razlozima se uopće ne govori. Građani moraju znati istinu, jer je to pitanje javnog interesa, političke kulture i korektnosti, rekao je Petek  te najavio da će podržati inicijativu da građani zbog ove situacije izađu na prosvjede.

Zbog višegodišnjeg nerada, problem gospodarenja otpadom počinje poprimati svoje prave razmjere u Zagrebu, ali i većem dijelu Hrvatske, te tako otpad postaje jedan od glavnih problema s kojim se svakodnevno susrećemo, ističe Petek

Podsjetio je kako Zagreb  nema sortirnicu, ozbiljnu kompostanu, centar za gospodarenje ni energanu. “Nemamo ništa od sustava, osim čvrstog oslanjanja na privatnike, oporabitelje različitih vrsta otpada koji diktiraju cijene što je financijski nepodnošljivo za Čistoću”, istaknuo je.

Objasnio je kako odvoz otpada nije uređen prema količini proizvedenog otpada, već ovisi o veličini spremnika i broju odvoza. “Više od 30 posto samaca i manjih tvrtki plaćat će fiksni dio cijene iznad opsega i količine usluge koje će koristiti”, istaknuo je.

Tako će samci ili umirovljenici u malim stanovima morati plaćati fiksni dio odvoza otpada od 68,57 kuna, plus varijabilni dio ovisno o broju pražnjenja i količini spremnika.

Prema prijedlogu novoga cjenika, građani koji stvore manje otpada neće biti motivirani puno nižim računima jer varijabilni dio neće puno utjecati na krajnju cijenu.

Petek je upozorio i  na kaos koji će nastati kada sve kante i vrećice budu podijeljene stanarima u zagradama koji nemaju kamo s kantama.

“Smetlarnici su često premali, na kantama nema brava pa se neće moći utvrditi tko što i gdje baca, a tražit će se od stanara da kontejnere od 1100 litara sami izvlače na cesti na dan odvoza”, rekao je.

Prijedlog Odluke o prikupljanju miješanog komunalnog otpada trenutno se nalazi u javnoj raspravi, a ako bude sve na vrijeme usvojeno, onda bi primjena počela od 1. veljače 2020. godine.


Komentari