Petek o predstavljenom projektu Grada: ‘Sve je dobro, Centar za gospodarenje otpadom Bandić neće (stići) realizirati! ‘

Gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renato Petek iz političke stranke Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez, prisustvovao je danas predstavljanju projekta “Izrada studijsko–projektne dokumentacije za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Zagreb”, koji su predstavili Grad Zagreb, Zagrebačka županija i Zagrebački centar za gospodarenje otpadom u vrijednosti 30 milijuna kuna, od čega je iz Kohezijskog fonda osigurano više oko 85% sredstava.

Nakon svega što je na predstavljanju čuo i pročitao, zaključio je sljedeće u objavi na svojoj Facebook stranici:

Sve bu dobro, Bandić to neće stići realizirati, iako ovim smjerom svi gubimo dragocjeno vrijeme i dobiveni novac!

Zašto? Centar za gospodarenje otpadom Zagreb (CGO) u Resniku će partneri započeti graditi najranije u ožujku 2022. godine. Dakle, termin je poslije trenutnog mandata gradonačelnika Bandića. S obzirom na loš Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji je na snazi, želim mu uspjeh koji su doživjeli projekti koji je više puta predstavio i obećao gradonačelnik Bandić: Tunelske cijevi kroz Sljeme, natkrivenu šetnicu u Bogovićevoj, žičaru, novu gradsku knjižnicu u Paromlinu, metro, stadion Maksimir, Sportski centar Svetice, sjeverna obilaznica, most Jarun, uređenje i natkrivanje tržnica…

Nažalost, gubimo i vrijeme i novac, ali koalicija koja je sada uz gradonačelnika, HDZ i NHR, zajedno su političkoj trgovini donijeli štetan Plan gospodarenja otpadom koji kao rješenje gospodarenja otpadom vidi u tom mega centru u Resniku kamo planiraju dovoziti miješani komunalni otpad iz Zagreba i Zagrebačke županije. Od 2 milijarde kuna, za CGO je planirano više od milijardu kuna!

Znakovito je da se ne želi vidjeti rješenje u izgradnji funkcionalnog sustava odvojenog prikupljanja, recikliranja i kompostiranja otpada, što dokazuje planiranih samo 200 milijuna kuna.

No, tek slijedi izrada nekoliko važnih dokumenata:

  • Studija izvodljivosti koja će ponuditi 3 varijantna rješenja s maksimalno 9 pretovarnih stanica
  • Idejno rješenje CGO ZG
  • Studiju utjecaja na okoliš
  • Aplikacijski paket za projektnu prijavu za EU financiranje

Europska Komisija je prije neki dan u izvješću iznijela nekoliko kritika na postojeći sustav te dale preporuke za unaprjeđenje. Između ostalog: „odvojeno prikupljanje otpada koji se može reciklirati, uključujući biootpad, još uvijek se učinkovito ne provodi“, „ekonomski poticaji za građane i jedinice lokalne samouprave još nisu uvedene“, “potrebna je revizija prioriteta trošenja sredstava iz EU fondova jer su sadašnji usmjereni na izgradnju centara dok bi trebali biti na odvajanje otpada za recikliranje i biootpada”.

Stoga proizlazi pitanje hoće li CGO Zagreb uopće dobiti potrebna sredstva, jer je već sada vidljivo da se radi o zastarjelom i u Europi napuštenom konceptu gospodarenja otpadom s mega centrima, koji će još kao takvi maksimalno postojati 20 godina. A u RH ih je planirano izgraditi još 9, no s obzirom na to da će očito iz Fondova EK tražiti reviziju prioriteta trošenja sredstava, do izgradnje srećom po građane i okoliš neće niti doći, zaključio je Petek u osvrtu na svojoj stranici na Facebooku.


Komentari