Petek: Bandićeva mjera je neodrživa, sa 100 milijuna kuna mogu se riješiti besplatni vrtići za svu djecu u Zagrebu

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Iz Grada Zagreba najavljena je drastična izmjena pompozno najavljene demografske mjere uvedene pred lokalne izbore 2016.

Roditelji odgojitelji više neće primati novčanu pomoć od Grada sve dok najmlađe dijete ne napuni 15, nego je taj rok smanjen na osam godina. Dio je to promjena koje gradonačelnik Milan Bandić planira provesti, a s ciljem ograničavanja prava roditelja odgojitelja.

Mjeru je za portal Otvoreno komentirao gradski zastupnik Renato Petek iz kluba zastupnika Naprijed Hrvatska! – Progresivni savez. Smatra da je mjera bila problematična od trenutka u kojem je uvedena.

“Gradska oporba je i ranije ukazivala na probleme s tom mjerom, ali su se njihovi prijedlozi ignorirali”, ističe Petek.

“Očito je da je i gradonačelnik Bandić shvatio da je mjera neodrživa”, smatra Petek.

Troškovi mjere nekontrolirano rastu, od predviđenih 90 tisuća prve godine, do više od 300 tisuća koliko je predviđeno sada, rekao je gradski zastupnik.

“Mjeru koristi 4500 roditelja a građane Grada Zagreba košta 335 milijuna kuna godišnje”, smatra Petek, te dodaje da je takav proračunski trošak raspoređen na tako mali broj korisnika neprihvatljiv.

Zastupnik ističe da mjera za treće dijete ne može biti riješenje, posebno kada je sve manje roditelja s jednim djetetom.

Ističe i da je mjera ima i druge negativne efekte. Radi ostvarivanja prava na status roditelja odgojitelja, roditelji ispisuju djecu iz vrtića.

To je suprotno s ciljevima Europske komisije, ističe Petek. “Ne događa se inkluzija djece u društvo”, dodaje.

Upitan o alternativnim mjerama koje bi bolje poticale demografsku obnovu, rekao je da takvih sigurno ima. Prvenstveno, kaže, treba ograničiti vrijeme trajanja financijske pomoći, s 15 na sedam ili osam godina od djetetova rođenja. “U poticanju demografije treba prije svega nasloniti na državne mjere”, smatra Petek.

“Grad Zagreb ima proračunskih sredstava koliko ima. Apsolutno je neprihvatljivo da se za mjeru koju koristi oko četiri tisuće obitelji izdvaja više od 300 milijuna, koliko iznosi godišnji proračun Grada Karlovca ili Siska”, dodaje.

“Sa 100 milijuna kuna mogu se riješiti besplatni vrtići za svu djecu u Zagrebu”, ističe zastupnik, te dodaje da tada ostaje još 200 milijuna za neku drugu mjeru, koja bi bila racionalnije osmišljena.

Smatra posebno neprihvatljivim da za mjeru nisu utvrđeni nikakvi indikatori uspješnosti. To je još jedan dokaz, smatra Petek, da je mjera uvedena isključivo za potrebe lokalnih izbora.

“To je samo jedan primjer načina upravljanja Milana Bandića Gradom Zagrebom”, zaključuje Renato Petek.


Komentari