Pavle Kalinić poručio: ‘Pokojni gradonačelnik me molio da preko veze nabavim Pfizer. Da je živ, sigurno bi već cijepio na Jelačić placu’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje hitnim situacijama Grada Zagreba, građanima je poslao letak u kojem ih poziva da se pridruže Civilnoj zaštiti.

“S obzirom na to da nema vojnog roka, napravili smo letak ‘Zagreb te treba’ i pozivamo ljude, koji polako, ali sigurno ‘kapaju’. Vidjelo se da je to potrebno.  Do neki dan bilo je angažirano 25 pripadnika Civilne zaštite koji su pomagali kod cijepljenja na Velesajmu, radili kontrole po šoping centrima, pokušavali održavati red”, rekao je Kalinić, prenosi N1.

Iako, kaže, mnogi smatraju da to što radi nije potrebno, on je uvjeren u suprotno – sve dok se ne vrati vojni rok. Osvrnuo se i na obnovu nakon potresa. Za nju, kaže, nije nadležna Civilna zaštita.

“To što obnova nije krenula u godinu dana pokazuje inertnost države. Grad Zagreb može reagirati samo u skladu sa zakonom. Što se tiče Grada, krenuo je u obnovu škola i ostalo je još 12 škola koje je potrebno obnoviti”, rekao je Kalinić, a dotaknuo se i epidemiološke situacije.

Istaknuo je da sustrav u Republici Hrvatskoj ne funkcionira te da Vlada nije zainteresirana za probleme i potrebe s kojima se suočava Ured za upravljanje hitnim situacijama.

Rekao je da su, zahvaljujući intervenciji izvana, krajem prošle godine počeli kupovati maske.

“Pokojni gradonačelnik me molio da preko svojih veza naručim određenu količinu cjepiva. Određena količina je nabavljena. Grad Zagreb to ne može uvesti, to može samo država. Država cjepivo kupuje direktno od tvornica. Kontaktirao sam Ministarstvo, nitko nije pokazao interes. To će cjepivo završiti negdje drugdje. Da je gradonačelnik živ, sigurno bi već cijepio na Trgu bana Jelačića. Nitko nije zainteresiran za tih 500.000 doza”, zaključuje Kalinić.

Komentari