PAO JE DOGOVOR? Možemo! će imati i većinu u gradskom vijeću, a ovo bi trebao biti novi predsjednik Skupštine

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Ono što se danima nagađalo konačno bi trebalo dobiti i službenu potvrdu, a tiče se većine u Gradskoj skupštini.

Kako neslužbeno doznaje Večernji list, Možemo! i SDP uspjeli su se dogovoriti. SDP je pritom na kraju ipak prihvatio mjesto predsjednika Skupštine, funkciju koju bi trebao obnašati upravo Joško Klisović.

O toj je temi raspravljalo i Predsjedništvo SDP-a, a o sporazumu se danas treba usuglasiti i Vijeće platforme Možemo! kao i svi partneri stranke Možemo!, a prema neslužbenim informacijama konačna odluka o objavi koalicije trebala bi se dogoditi u srijedu, dan prije konstituirajuće sjednice.

Doznaje se i kako su Tomislav Tomašević i njegov tim te šef SDP-a Peđa Grbin i član Predsjedništva SDP-a Ivan Račan dogovorili potpisivanje koalicijskog sporazuma u kojemu će se naći i pobrojana sva obećanja koja obećavaju ispuniti u idućem mandatu u kojemu će zajedno vladati Zagrebom.

Kako su programi Možemo! i SDP-a dosta kompatibilni, oko tri se petine programskih obećanja nije ni trebalo usuglašavati, ali će se zato u sporazumu naći neke stvari za koje se zalagalo samo Možemo!, kao i neke za koje SDP traži da se ispune u iduće četiri godine.

Tako bi Zagreb trebao imati poticaje za nove IT tvrtke koje će se otvarati, a dobit će i antikorupcijsku platformu “Zviždač”, na čemu je također inzistirao SDP, a putem koje bi se, online, moglo prijavljivati sve nezakonitosti u radu gradskih poduzeća.

Među zahtjevima SDP-a je i obećanje da se svi prihodi od gradske imovine troše isključivo za održavanje gradske imovine, ali i uvođenje sustava gradske riznice što je bilo jedno od glavnih obećanja za vrijeme izborne kampanje, a što uključuje i transparentnost gradskog proračuna.


Komentari