OVO JE RAZLOG OSTAVKE KUJUNDŽIĆA? U javnost iscurilo pismo Drage Prgometa čelnicima HDZ-a

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nakon što je HDZ-ov zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Ivan Kujundžić u srijedu podnio ostavku na mjesto gradskog zastupnika zbog, kako tvrdi, destrukcije i pokušaja difamiranja njegovog izbora za predsjednika Kluba zastupnika zagrebačkog HDZ-a,  N1 donosi pismo predsjednika Kluba zastupnika HDZ-a Drage Prgometa, koje otkriva moguće razloge zbog kojih se Kujundžić odlučio na taj potez.

Sve se ovo događa u situaciji kad

“U dosadašnjem radu nije se nikada dogodilo u ovom sazivu Skupštine da klub zastupnika HDZ-a u skupštini grada Zagreba glasa suprotno odluci Gradskog odbora HDZ-a Zagreb, niti je niti jedan zastupnik glasovao suprotno odluci Kluba. Dana 23. listopada 2019. godine na 28. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba zastupnik Ivan Kujundžić po točki 4. Strategija demografskog razvoja glasovao je suprotno Odluci kluba zastupnika. Predlagatelj Strategije je bio Ured za demografiju grada Zagreba, a izradio je tim na čelu s gospodinom Marin Strmotom, bivši državni tajnik u Vladi RH i ta to je grad autorima Strategije platio 266.000,00 kuna.

Stav Kluba bio je da neće podržati ovu strategiju iz nekoliko razloga:

1. negativno mišljenje dijela struke o toj strategiji


2. glavna razlika u odnosu na Vladin prijedlog je u promišljanju predškolskog odgoja djece odnosno koncepciji pojma roditelja odgojitelja i mjestu koje ono ima u demografskoj politici kako grada tako i države. Prema politici Vlade Republike Hrvatske i demografskim mjerama koje ona provodi umjesto roditelja odgojitelja zastupa se potreba povećanja vrtićkih kapaciteta te broja zaposlenih školovanih odgajatelja kako bi se u što skorije vrijeme do 2030. dosegli tzv. barcelonski ciljevi koje je postavila Europska unija a govori o broju od 33% djece jasličke i 90% djece vrtićke dobi koji moraju biti obuhvaćeni ranim predškolskim odgojem i obrazovanjem.

Zagrebačkim prijedlogom mjere roditelj odgojitelj dovodi u pitanje upravo zbog činjenice kako djeca čiji su roditelji preuzeli status roditelja odgojitelja ne pohađaju predškolski sustav. Nacionalna politika s druge strane naglašava potrebu ulaganja u javne politike koje pomažu usklađivanju između poslovnog i obiteljskog života roditelja, potrebama tržišta radne snage te dostupnosti usluga kako bi se svakom djetetu u Republici Hrvatskoj pa i u Gradu Zagrebu osigurale jednake mogućnosti neovisno o mjestu stanovanja ili socioekonomskom statusu.

3. Ono što nas u navedenoj strategiji nadalje učvrstilo u našoj odluci jesu prijedlozi u toj strategiji prema Vladi Republike Hrvatske u smislu izmjena poreznoga sustava, odnosno izbacivanje iz porezne reforme Povećanja neoporezivog dijela plaće i smanjenje poreza za mlađe od 30 godina što su važni segmenti vladine porezne politike.

Kao predsjednik kluba sam kontaktirao predsjednicu kluba stranke Bandić Milan 365-stranka rada i solidarnosti, zamjenicu gradonačelnika i gradonačelnika Milana Bandića da povuku ovaj prijedlog te da ga zajedno usuglasimo do sljedeće sjednice skupštine, ali je predlagatelj to odbio.

Kolega Herman je kontaktirao resornu ministricu Vesnu Bedeković koja se složila s našim stavom, te tajnika GO HDZ-a Ivana Ćelića, ja sam kontaktirao Ured predsjednika Vlade i izvijestio ga o našem stavu i dobio potporu za taj stav.

Na samoj sjednici kod glasanja za Strategiju, zastupnik Ivan Kujundžić glasovao je protivno odluci Kluba, odnosno podržao je navedenu strategiju. Nakon čega smo sazvali sjednicu Kluba te tražili obrazloženje za navedeno glasanje koje je bilo protivno dogovoru Kluba. Obrazloženje zastupnika Kujundžića bilo je da glasa po savjesti i da će tako u budućnosti činiti.

Molim uputu za daljnje postupanje tj, zaslužuje li ovakvo postupanje sukladno Statutu HDZ-a reakciju nadležnog političkog tijela, odnosno Gradskog odbora HDZ-a Zagreb. Ili će to postati uobičajen obrazac ponašanja toleriran i potican od strane istog tijela”, navedeno je u pismu koje potpisuje Drago Prgomet koje je uputio Andreju Plenkoviću, glavnom tajniku HDZ-a Gordanu Jandrokoviću, njegovom pomoćniku Stjepanu Adaniću, Predsjedništvu Gradskog odbora zagrebačkog HDZ-a i Klubu gradskih zastupnika HDZ-a.

Komentari