‘OVO JE LICEMJERNO’ Tomašević poručio oporbi: ‘Ti isti koji se naslikavaju s radnicima Čistoće nisu poštivali kolektivni ugovor’

Foto: Damir Krajac / CROPIX

U pauzi zasjedanja Gradske skupštine i uoči rasprave o gradskom proračunu, gradonačelnik Tomašević je sazvao presicu.

“Frustrira me kad kažu da proračun nije jasan, a on je na 4. razini detalja, zakonom bi trebao biti na drugoj”, rekao je gradonačelnik i najavio kapitalna ulaganja za sljedeću godinu.

“Gledali smo da povećamo izlaganja za socijalu zbog teških vremena, prihvatili smo amandmane oporbe i zastupnika vladajuće većine, a koji se odnose upravo na to. Ići ćemo na to da se digne satnica za pomoćnike u nastavi, atu je i menstrualno siromaštvo i tu ćemo napraviti iskorak”, rekao je Tomašević.

“Manje novca će biti za odvjetničke usluge, a više ćemo koristiti kapacitete gradske uprave, bit će dosta ušteda kroz javne nabave i povlačit će se više EU fondova”, rekao je.

Vrtići

“Proračun govori da su izdvajanja za vrtić veća, a što se tiče izgradnje, mi smo ove godine prijavili 21 projekt za sredstva, a da bi to mogli mora biti pripremljena sredstva i 16 vrtića ih je dobilo”, pojasnila je zamjenica Dolenec primjedbe opozicije na nejasnoće oko vrtića.

“Mi sada nismo niti jednu kunu uštedjeli zbog mjere RO, zbog odluke suda, ali bit će od sljedeće godine”, dodao je gradonačelnik.

Apis

“Imali smo radnu skupinu i radit će se treća procjena vrijednosti, do sada ih je bilo dvije, ali su stare, tako da će to biti realizirano u sljedećoj godini”, odgovorio je gradonačelnik.

Radnici Čistoće

“Zastupnica Rusak nije djelatnica Čistoće i ne znam otkuda joj odijelo radnika, to samo pokazuje da koristi u političke svrhe. To su zastupnici iste stranke koji su tužili taj isti sindikat zbog neisplate božićnica. Troje od 22 sindikata je jučer organiziralo prosvjed i smatramo to kontraproduktivno. Ako imate većinu sindikata koji misle da pregovori idu u dobrom smjeru, kolektivni ugovor koji ej na snazi se poštuje u cijelosti, ali zbog inflacije i niskih primanja pojedinih radnika, uprava pregovara”, odgovorio je.

“Gradska uprava pregovara sa sindikatima i u gradskim, kulturnim ustanovama, mi se u te stvari ne miješamo, ja nisam kao prethodni gradonačelnik koji je tražen za suglasnost zapošljavanja svake osobe. Ni čistačica se nije mogla zaposliti a da on nije odobrio. Moja uloga je da cijeli sustav funkcionira i da svatko radi svoj posao, ja im se u to ne miješam, osim u strateške ciljeve. Mi poštujemo kolektivni ugovor za razliku od prethodne uprave i koja mi to obećanja nismo ispunili?” rekao je Tomašević.

“Prije tri tjedna su tražili da počnu pregovore i mi smo dali suglasnost, bilo je pet sastanaka, što bi trebao napraviti, slažem se za prava radnika. To što se oporbeni političari naslikavaju s tim radnicima koji, a koji nisu poštivali tada kolektivni ugovor, to mi je nevjerojatno licemjerno. U isto vrijeme oporba traži veće plaće u Holdingu, protivi se poskupljenju usluga i još daje amandmane koji bi iz proračuna smanjili ta sredstva”, pojasnio je.

Poskupljenje vode

“Najavili smo poskupljenja koja će biti od 1. siječnja, ali će zapravo krenuti od 1. ožujka, vjerojatno će doći do 15 posto poskupljenja”, dodao je.

“Ovo što mi sada radimo nije popularno, nitko se nije htio time baviti, već ‘muko moja prijeđi na drugoga’, a ovo što mi radimo će tek u sljedećem mandatu će se vidjeti”.

“Meni na svakoj presici treba samo pola sata da demantiram tuđe laži”, poručio je na kraju.

 Komentari