Ovo je 50 Mostovih razloga za smjenu ministra Kujundžića

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Most NL je na današnjoj konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru iznio više od 50 razloga zbog kojih traže smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića. Predsjednik Mosta Božo Petrov, saborska zastupnica Mosta dr. sc. Ines Strenja Linić i voditelj Mostovog Savjeta za zdravstvo dr. Ivan Bekavac, pročitali su čak 52 razloga za smjenu ministra.

Petrov je istaknuo kako je Most prije tjedan dana zatražio opoziv ministra Kujundžića upravo zbog ovih razloga.

Stručni tim Mosta pripremio je preko 50 konkretnih razloga, na koje upozoravamo i koje su važne građanima, jer su presudne za kvalitetnije zdravstvo. To je ono na što od početka upozoravamo i što treba promijeniti u hrvatskom zdravstvu. To su razlozi za smjenu ministra zdravstva, rekao je Petrov.

Predsjednica Odbora za zdravstvo dr.sc. Ines Strenja Linić napomenula je kako je ministar Kujundžić propustio protekle gotovo dvije godine mandata započeti snažniju inicijativu za reformom zdravstvenog sustava.

Trebao je upravljati zdravstvom, koje počinje makro planiranjem i analitikom, a nastavlja se zakonskom i pod zakonskom regulativom. Mi smo pokušali dati rješenja, održala sam čak 19 tematskih sjednica koje su pokušale dati odgovor i riješiti niz problema u zdravstvu. Imali smo sjednice o položaju medicinskih sestara, odlasku liječnika, dugovima u zdravstvu, nacionalnom programu prevencije raka, posebno skupim lijekovima i otvarali smo zaista važne teme. Ministar mora upravljati zdravstvom, služiti građanima kako bi im se omogućilo kvalitetnije i učinkovitije zdravstvo. Ove 52 točke su prvi put na jednom mjestu objedinjene i sveobuhvatno pokrivaju sve ono što treba poduzeti u hrvatskom zdravstvu, istaknula je Strenja Linić.

Dr. Ivan Bekavac izrazio je svoje nezadovoljstvo učinkovitošću rada hitne medicinske pomoći, te naveo razloge zbog kojih ima takav stav.

Hitna pomoć nije svima u Hrvatskoj jednako dostupna. Naime, potrebna je reakcija unutar jednog, tzv. zlatnog sata, a samo 48 posto građana Istre može dobiti hitnu medicinsku pomoć unutar tog sata. Stanovnici istočne Slavonije u zavidnijem su položaju, jer njih 80 posto može dočekati hitnu unutar sat vremena. Zatim, kako je potvrdila i ravnateljica Hitne pomoći, većina postupaka nisu bili hitni postupci. Tu je i pitanje vremena dolaska hitne pomoći, jer važno je želimo li čekati 30 minuta na dolazak osposobljene osobe ili bi radije čekali 10 minuta? Zbog svega toga itekako je potrebno povući ključne poteze u reformi Hitne medicinske pomoći, obrazložio je dr. Bekavac.

Među preko 50 Mostovih razloga za smjenu ministra zdravstva, obuhvaćeno je područje Hitne medicinske pomoći, primarne zdravstvene zaštite, preventivne medicine, edukacije zdravstvenih djelatnika, financiranja i organizacije zdravstva i bolničkog zdravstvenog sustava:


Komentari