’OVA RAZINA BESRAMNOSTI ME PRENERAZILA’: Kekin šokirana oporbom: ’Pa oni su dizali ruke Bandiću’

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Saborska zastupnica platforme Možemo! i predsjednica Nove ljevice,  Ivana Kekin bila je gost N1 televizije. Tom prilikom osvrnula se na jučerašnji sjednicu zagrebačke Skupštine gdje se najviše pričalo o “kosturima iz ormara”. Nova gradska vlast vijećnicima je predstavila rebalans proračun. S druge strane oporbeni HDZ žestoko ih je napao pa tvrde da je prošlo prvih sto dana nove vlasti i da je vrijeme da kosture ostave u ormaru i počnu se baviti gradom.

Besramno ponašanje

Kekin objašnjava da je ovakvo ponašanje HDZ-a besramno jer su upravo oni digli ruke za taj proračun.

“Moram priznati, iako smo se od HDZ-a u posljednjih 30 godina nagledali svega, ova razina besramnosti mene je prenerazila. Mislila sam da će biti ipak malo primjereniji situaciji, kao što je rekao naš zastupnik Bakić, da će pokazati barem minimalnu količinu stida. Jučerašnji rebalans je ogledalo onoga što je Bandićeva vlast u kojoj je sudjelovao HDZ činila gradu”, kazala je Kekin.

Cinični komentari

U HDZ-u ne vide svoju odgovornost, Davor Filipović kaže da je on više puta kritizirao proračun. Za rebalans cinično kažu da su uštede 4,99 kuna.

“To je baš ta besramnost. To što su oni intimno u sebi znali, razgovarali među sobom da je proračun neodrživ ne znači ništa. U demokraciji se broje ruke kad se treba glasati i Filipović je digao ruke za taj proračun, bespredmetno je govoriti što je mislio. Što se tiče tema ušteda i financijskih kostura i da ih treba ostaviti u ormaru, kako? Ti računi se moraju platiti. To su kosturi koji su se pojavili sada na stolu, a ponavljam, nisu bili u proračunu. Svi su znali da je situacija u Zagrebu loša, mi smo i u kampanji govorili koliko je proračun neodrživ, no nitko od nas nije mogao imati uvid u to kolike su se stavke naprosto preskakale. Ne možemo račun ignorirati. To je kao da vam dođe na stol račun za plin, a vi ga ne platite”, rekla je Kekin i dodala kako će “čistilište” biti dug proces.

Covid potvrde

Kekin, koja je liječnica, komentirala je i uvođenje covid-potvrda u zdravstveni sustav. Djelatnici koji nisu cijepljeni ili preboljeli virus morat će se redovito testirati, a u početku će testiranje biti plaćeno iz proračuna. Ona to smatra neodrživim.

“I Beroš kaže da je neodrživo, no nejasno je dokad će to biti na teret države. Stožer i Vlada pokušavaju održati razinu simpatičnosti, da se nikome ne zamjeri, što je neodgovorno. Nikako da zauzmu jasan stav. S jedne strane govore da se trebamo cijepiti, a s druge strane u Znanstvenom savjetu Vlade sjede ljudi koji to dovode u pitanje”, komentirala je Kekin.


Komentari