Otkrivena imena: Bandićev savjet za obnovu Zagreba vodit će ugledni arhitekt

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Savjet za koordiniranje aktivnosti vezanih za izradu programa cjelovite obnove povijesne jezgre Zagreba osnovao gradonačelnik Milan Bandić, a vodit će ga ugledni zagrebački arhitekt, prenosi Večernji list.

On je Marijan Hržić, projektant Krematorija, Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Ciboninog tornja, kompleksa Eurotower i ostalih poznatih građevina.

Neke od tih objekata osmislio je sam, a neke sukreirao s kolegama arhitektima. Zamjenica mu je, pak, Katarina Horvat – Levaj, ravnateljica Instituta za povijest umjetnosti, a u savjetu su još 22 člana.

Među njima su i Josip Atalić, voditelj timova statičara koji obilaze oštećene objekte Zagreba od potresa 22. ožujka te profesor na Građevinskom fakultetu, ali i njegov dekan Stjepan Lakušić.

Uključeni su i drugi profesori s Arhitektonskog fakulteta, poput Alana Brauna, predavača na kolegiju zaštite i obnove graditeljskog naslijeđa, te Zorana Veršića, stručnjaka za energetsku učinkovitost.

U timu je i niz stručnjaka iz drugih područja, poput ekonomista Ljube Jurčića, sociologinje Anđeline Svirčić Gotovac te posebnoga savjetnika predsjednika Zorana Milanovića za energiju i klimu Julija Domca.

Tu je i niz pročelnika gradskih ureda, poput Mirke Jozić, koja je na čelu Ureda za gospodarstvo, Ivice Rovisa, koji vodi Zavod za prostorno uređenje, Stipe Tutiša iz Zavoda za zaštitu spomenika.

Zadaće savjeta su formiranje stručnih timova od istaknutih znanstvenika i stručnjaka, specijalista za određena područja koji bi svojim znanjem i stručnošću doprinijeli odabiru koncepta obnove povijesne jezgre Zagreba, definiranje i integriranje prijedloga stručnih timova u nacrt prijedloga programa cjelovite obnove, predlaganje instrumenata i mehanizama za njegovu provedbu.

“Zavod za prostorno uređenje izradit će program cjelovite obnove temeljem sektorskih studija, rezultata i zaključaka radnih timova i savjeta koji će predstavljati prostorno plansku podlogu i preduvjete za izradu prostornih planova nove generacije i koji će biti osnova za povlačenje bespovratnih sredstava iz nacionalnih i EU izvora kao i realizaciju EU projekata”, objašnjeno je.


Komentari