Oštre reakcije na Bandićevu izjavu ‘da bi bio najbolje žensko jer svima daje’

FOTO: Ivan Klindić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u srijedu je šokirao javnost svojom izjavom o ženama. Nakon što je dijelio po školama udžbenike, sjeo je u klupu i odgovarao novinarima na pitanje o aferi Štandovi. Novinari su ga pitali kako komentira optužbe inicijative “Narod odlučuje” da je minirao njihovu akciju prikupljanja potpisa preskupim štandovima i s premalo lokacija. Bandić je pokušavao biti duhovit, no njegov je odgovor bio pun seksizma.

Je li vi znate da Bandić svima da? Ja da sam žensko bio bih najbolje žensko, a ja sam jedan mali muškarac. Ali ja svima dam. Je li vi vjerujete da ja njima nisam dao? Ja sam njima dao i više nego što su tražili, ali svoju dezorganiziranost, svoju nesposobnost da se organiziraju, neuspjeh, žele prevaliti na gradonačelnika. Ali nije to ništa slučajno. Ali ja sam najbolja dama. Pikova dama, kazao je Bandić.

Gradonačelnikova izjava ubrzo je naišla na osudu javnosti.

Reakcije političkih stranaka

Članica predsjedništva zagrebačkog HNS-a i predsjednica Interesnog odbora za odgoj i obrazovanje Sanje Horvatić reagirala je oštro na njegovu izjavu:

Više od svih naših komentara ili iznuđene isprike građankama Zagreba i svim ženama u državi, zanima me što na takvu izjavu kažu članice političke stranke Milana Bandića ili žene koje Milana Bandića biraju na izborima. Sigurno se ne osjećaju ugodno. Mene gradonačelnik više ni sa čime ne može iznenaditi, niti šokirati jer je kod njega sve već “viđeno”. Ali, uz sadržaj izjave, skandalozni su i vrijeme i mjesto radnje. Takva seksistička diskriminacijska izjava izrečena je u 2018. godini, u školskim prostorijama glavnoga grada države članice EU.


Iz zagrebačkog Mosta istaknuli su kako očekuju reakciju obje zamjenice gradonačelnika:

Gradonačelnik Bandić opet je šokirao svojim vulgarnim ponašanjem. Očigledno više nije riječ o povremenim incidentima nego o kontinuiranom vrijeđanju čiji cilj su gotovo uvijek žene. Do sada je bila riječ o pojedinim ženama koje su mu se zamjerile, da bi ovaj puta uvrijedio čitavi ženski rod. Njegova zadnja izjava da bi bio najbolje žensko jer svima daje, ne bi bila prihvatljiva niti u zemljama gdje su ženama osporavana čak i osnovna ljudska prava, a u Zagrebu kao srednjeeuropskom i kulturnom gradu to nije skandal nego je mnogo više od toga. Pozivamo gospodina Bandića da se u najkraćem roku ispriča svim ženama ili još bolje, da ponudi ostavku na gradonačelničko mjesto jer očito je da kod njega ne postoje osnovni preduvjeti za obavljanje te funkcije. Čini se da se tu radi o nečem što nije samo nesposobnost i primitivizam. Očekujemo i hitnu reakciju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, jer ovakvo ponašanje osobe koja bi trebala biti primjer, potpuno je neprihvatljivo. Zanimaju nas i reakcije obje zamjenice gradonačelnika na ovu izjavu, smatra Most.

Kad misliš da dno ne može biti niže. Kad malograđanin vodi veliki grad, prokomentirala je Anka Mrak Taritaš, predsjednica stranke GLAS.

Socijaldemokratski forum žena GO Zagreb također je oštro osudio “seksistički i šovinisti ispad gradonačelnika”.

Komentari

loading...
-->