‘OSTANI DOMA?’ Alemka Markotić: ‘Ja ću otići na polnoćku, svatko tko je vjernik zna zašto mu treba mir u crkvi’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL/POOL

Božić ove godine neće biti nimalo nalik prethodnima, no jedna stvar donekle ostaje ista. Vjernici će moći otići na misno slavlje, točnije u crkvama će se moći okupiti više od 25 vjernika, ali tako da na svakih sedam četvornih metara ne bude više od jednog.

“Apelirat ćemo na crkvu da osigura da vjernici prate provođenje propisanih mjera. Što se tiče prostora ispred crkve, vrijedi odredba o maksimalno 25 ljudi. Osim toga, sadržavat će i preporuke da se polnoćke i mise pomaknu ranije i završe do 22 sata, te da članovi istog kućanstva ne trebaju održavati razmak”, rekao je u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak tijekom konferencije Stožera civilne zaštite.

Podsjetio je da je Stožer dao snažnu preporuku da se pridržava epidemiološkog mjera.

Postoji duhovna potreba ljudi da idu u crkve. Ako je to pod epidemiološkim mjerama, moguće je odrediti rizik na tom mjestu na kojem je boravak statičan, u odnosu na neka druge mjere. Ovo je da se omogući vjernicima kojima treba duhovni mir za Božić da odu u crkvu”, dodao je Capak.

S njim se slaže i ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić koja ne skriva da je vjernica. A nije prešutila ni namjeru da će otići na polnoćku.

“Svatko tko je vjernik zna zašto mu treba mir u crkvi, svi koji su vjernici to dobro znaju. Ja ću otići na polnoćku, pridržavajući se svih epidemioloških mjera. Stojim vani, ovih dana nisam primijetila nikakvo kršenje”, izjavila je.

Krunoslav Capak je dodao kako već 34 godine na Badnjak ide na misu prije polnoćke, jer ima djecu i unuke. On će, pak, na neku raniju.


Komentari