‘OSOBA KOJA MENSTRUIRA’! Tomašević: Oporba radi ‘šou’ od Programa za mlade zbog jedne rečenice

Tomislav Tomašević (Foto: HINA/ Daniel KASAP)

Gradska skupština u četvrtak je prihvatila Program za mlade Grada Zagreba od 2022. do 2025. koji je predložio gradonačelnik Tomislav Tomašević, a oporba se oštro obrušila na pojam “osobe koja menstruira” koji se u tom programu navodi u kontekstu smanjenja menstrualnog siromaštva.

Za Program je glasovalo 27 zastupnika, a 11 je bilo protiv.

Potpredsjednik Gradske skupštine HDZ-ov Mislav Herman, inače ginekolog, rekao je da uvođenje pojma “osoba koje menstruiraju” smatra “vrlo nespretnim i vrlo moguće i uvredljivim za određeni dio naših građanki”.

“Ravnopravnost spolova ima izrazito važno mjesto i u politici Europske komisije, ali na nekim drugim elementima – jednakopravnosti u donošenju odluka, izjednačavanja osobnih dohodaka, sprječavanja nasilja u obitelji. Ali ne na ovim elementima. Trebali ste staviti žene koje menstruiraju i transseksualne osobe , koje također menstruiraju. Čak i sve transseksualne osobe ne menstruiraju, ako je odstranjena maternica ta osoba nema iz čega menstruirati”, rekao je Herman. Napomenuo je da nema nikakav problem s ljudima takve spolne orijentacije te da to dokazuje svaki dan, a kad je bio predsjednik Gradske skupštine dali su financijsku donaciju za Povorku ponosa.

Strateški dokument

Gradonačelnik Tomašević spočitnuo je oporbi da radi “šou” od Programa za mlade zbog jedne rečenice te ustvrdio da se ta definicija pojavljuje u različitim dokumentima i UN-a i EU-a i nikoga ne vrijeđa.

Hermanu je čestitao što podržava Povorku ponosa, a nada se da će se na povorci i pojaviti jer ga dosad nije vidio. Bitno je, rekao je Tomašević, da Herman kao ginekolog i predsjednik zagrebačkog HDZ-a svojim biračima objašnjava tko su transrodne osobe i s kakvim problemima se suočavaju.

Istaknuo je da mladi nisu homogena skupina te imaju različite svjetonazore, različitu seksualnu orijentaciju i različite vrste problema.

Program za mlade je, kako je navedeno, strateški dokument kojim Grad odgovara na potrebe i interese mladih u Zagrebu i planira daljnju kontinuiranu konstruktivnu komunikaciju o potrebama mladih u predviđenom razdoblju provedbe. Program će se primjenjivati na sve mlade, bez ikakve diskriminacije. Riječ je o populaciji od 15. do 30. godine života.

Održivi razvoj

Gradski zastupnici prihvatili su i Tomaševićev prijedlog Sporazuma o suradnji između Beča i Zagreba kojim gradonačelnici dvaju gradova iskazuju namjeru obnavljanja dosadašnje suradnje s posebnim naglaskom na provedbi ciljeva održivog razvoja (SDG) definiranih u Agendi 2030. za održivi razvoj Ujedinjenih naroda.

Prihvaćen je i prijedlog gradonačelnika o osnivanju Savjeta za socijalnu skrb radi planiranja i razvoja pružanja socijalnih usluga na području Zagreba.

Gradska skupština je na prijedlog gradonačelnika donijela i Akcijski plan energetske učinkovitosti Grada Zagreba za razdoblje 2022.-2024. godine.

Jednoglasno je prihvaćen prijedlog nestranačkog zastupnika Trpimira Goluže da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o provedbi projekta “Dječji centar za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak”.

Također, jednoglasno je prihvaćen i prijedlog Kluba Bandić Milan 365 da gradonačelnik u roku od 30 dana podnese izvješće o stanju u sportu koje se odnosi na Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“.

S druge strane, nije prihvaćen prijedlog Kluba HDZ-a i HSLS-a da se zastupnicima dostave podaci o primanjima predsjednika i članova uprava, direktora trgovačkih društava i ravnatelja ustanova te o zaposlenicima trgovačkih društava i ustanova u kojima Grad ima poslovne udjele, u podružnicama Zagrebačkog holdinga te trgovačkim društvima i ustanovama u kojima Holding ima poslovne udjele.

Dvanaesta sjednica Gradske skupštine koja je počela u četvrtak ujutro završila je kasno u noć, u petak u jedan sat.


Komentari