‘OSOBA KOJA MENSTRUIRA’ Dio oporbe proziva Možemo zbog ideološkog zadiranja! Dolenec pojasnila na koga se formulacija odnosi

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Prijedlog Programa za mlade od 2022. do 2025.,  naći će se na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, a dio oporbe, odnosno zagrebački Most smatra kako se time pokazuje ideološko zadiranje od strane aktualne vlasti u institucije nad kojima nemaju nadležnost, odnosno u škole.

“Na temelju ciljeva koji se donesu u ovome Planu, gradonačelnik će slobodnih ruku, bez suglasnosti Skupštine, donositi godišnje Akcijske planove za mlade kojima će detaljnije razraditi konkretne mjere definirane Programom”, upozorio je Marković.

Spomenuti Program već je bio u postupku javnog savjetovanja pod nazivom „Prijedlog programa za mlade Grada Zagreba za razdoblje od 2021. do 2025. godine“. Javno savjetovanje je završeno u veljači 2021., ali nije izglasan na sjednicama Gradske skupštine”, rekao je zastupnik Mosta u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, Lovro Marković.

Ono što je najviše odjeknulo u javnosti jest što se u programu nalazi formulacija ‘osobe koje menstruiraju’.

U utorak se na pitanje novinara o tome tko na kraju menstruira, izjasnila zamjenica gradonačelnika, Danijela Dolenec. Navela je da je spomenuti program predstavljen prije dva mjeseca i da je važan jer obuhvaća niz aktivnosti koje su usmjerene na Grad Zagreb, a obuhvaća obrazovanje mladih, njihovo zapošljavanje, socijalne mjere prema mladima, ali i područje zdravstvene skrbi.

“U tom cilju postoji niz mjera koje se tiču sistemtskih pregleda i pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti, osiguravanju besplatnih ginekoloških pregleda za one koji nemaju izabrane ginekologe, a tu spada i menstrualno siromaštvo”, pojasnila je i dodala kako su na tematskoj sjednici došli do prijedloga da se koristi inkluzivna formulacija za sve osobe koje menstruiraju, a ne samo na žene.

“Mi u tome ne vidimo problem da se formulacija napravi inkluzivnijom, poznato je da kada se kaže da osobe koje menstruiraju da se to odnosi na djevojčice, na žene i transrodne osobe jer su oni izloženi i marginalizirani, a u nekim slučajevima i socijalno ugroženi”, poručila je.


Komentari