Oporba u Gradskoj skupštini ima plan: GUP ide na referendum građanima

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Četiri oporbena kluba zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini uputila su u utorak u skupštinsku proceduru Prijedlog za raspisivanje lokalnog referenduma o izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP).

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Matej Mišić rekao je da je inicijativu potpisalo 20 zastupnika u skupštini, a bilo je potrebno njih 17, odnosno jedna trećina. Potpisali su je, kaže, svi zastupnici koji od početka mandata predstavljaju opoziciju.

Klubovi gradskih zastupnika SDP-a, Lijevog bloka, HSLS-a, Glas-a i HSU-a te nezavisnog zastupnika Vladimira Ferdeljija podnijeli su tu inicijativu, kaže Mišić, jer je gradonačelnik provodio netransparentno cijeli postupak izmjene GUP-a.

Pojasnio je da ih je na taj postupak potaknula skrivena javna rasprava koja je provedena lani početkom kolovoza, u sklopu koje je podneseno 30.000 primjedbi, a većina ih je odbijena. Natpolovična većina gradskih četvrti dala je negativno mišljenje na izmjena GUP-a – njih 11 od 17, a protiv izmjena GUP-a je i cjelokupna stručna javnost.

“Sve to potaknulo nas je da iskoristimo statutarnu mogućnost i uputimo u Skupštinu kako bi se raspisao referendum i dalo građanima na odlučivanje glavni dokument koji će odrediti razvoj Zagreba u sljedećem razdoblju”, kazao je Mišić.

Mišić je pozvao sve gradske zastupnike da podrže ovu inicijtaivu “jer je odluka građana ovdje najvažnija”.

Podsjetio je da je gradonačelnik više puta najavljivao referedume, ali “nikada nije dao stvarnu mogućnost” građanima da odluče o nekom pitanju, primjerice oko maksimirskog stadiona i preimenovanja Trga maršala Tita.

Četiri oporbena kluba pretpostavljaju da će gradonačelnik na dnevni red prve iduće sjednice staviti izmjene i dopune GUP-a, a gradska zastupnica Anka Mrak–Taritaš (Glas) ocijenila je da se radi o lošem planu, od kojeg je gradonačelnik napravio sapunicu.

“Tu su interesi pojedinaca, odnosno prijatelja i kumova i svih onih kojima je gradonačelnik u životu nešto obećao, a interesa građana nema. Kao oporba nećemo dozvoliti da se takav loš plan, ako ga i uspije donijeti, i dalje provodi te ćemo sve što nam je na raspolaganju sukladno zakonu iskoristiti”, istaknula je Mrak-Taritaš.

Dodala je da se ovom inicijativom želi pružiti prilika HDZ-u, koalicijskom partneru Milana Bandića, “koji mu drži ‘lojtre’ te je spreman na sve što gradonačelnik radi” – da se izjasni za inicijativu.

“Ove izmjene i dopune GUP-a su u rukama HDZ-a i Andreja Plenkovića. Ako budu izglasane to je njihova odgovornost i oni će morati odgovarati građanima”, naglasila je Mrak-Taritaš.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) istaknuo je da je, kako bi inicijativa prošla u Skupštini te se raspisao referendum, potrebna podrška HDZ-a. Naime, kako bi se referendum raspisao, potrebno je 26 ruku u Skupštini prilikom rasprave o prijedlogu.

“Sada nam dolazi trenutak odlučivanja o GUP-u, u veljači i ožujku i sada je vrijeme da ga se pošalje na referendum da testiramo volju građana. Gradonačelnik tvrdi da su ove izmjene GUP-a u interesu građana, pa idemo to testirati i vidjeti koje je mišljenje građana i smatraju li i oni tako”, kazao je Tomašević.

Na HDZ-u je, dodao je, “da odluči jesu li i dalje spremni plaćati cijenu toga da Bandiću bespogovorno kimaju glavom na sve njegove muljaže”. “Sve je u njihovim rukama i ukoliko ne žele izvršiti političko samoubojstvo na idućim lokalnim izborima, a i parlamentarnima, bilo bi vrijeme da gradonačelniku kažu dosta”, poručio je.


Komentari