Oporba tvrdi: Sljemenska žičara koštati će građane Zagreba pola milijarde kuna

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Zastupnici Lijevog bloka “Zagreb je naš” su, uoči iduće sjednice Gradske skupštine, kritizirali GUP i novo zaduženje Grada za izgradnju žičare te poskupljenje odvoza otpada, prenosi Radio Sljeme.

“Zagrebački GUP pretvorio se u farsu i potrebno ga je ili potpuno odbaciti ili treći put poslati na javnu raspravu“, rekli su.

Unatoč tvrdanjama gradonačelnika Milana Bandića da će se na proračunskoj sjednici 9. prosinca glasati o GUP-u kojeg je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja prošli tjedan drugi put poslalo na dopunu, gradski zastupnik Tomislav Tomašević to smatra neozbiljnim.

Ističe da ispravci koje traži Ministarstvo zahtijevaju novu javnu raspravu i kako gradski odbori o novim dopunama GUP-a ne bi stigli raspravljati prije sjednice. “Za ispravke koje ministarstvo traži treba ići ponovljena javna rasprava, to bi bila treća javna rasprava, a ovo je 4. verzija GUP-a u zadnje 4 godine u istom postupku izmjena, to više nema smisla! Ovo je apsolutna farsa, gubi se smisao sudjelovanja javnosti i izmjena GUP-a kao strateškog dokumenta, što već neko vrijeme uopće ne funkcionira. Treba napraviti potpuno novi GUP“, kaže Tomašević.

Rada Borić istaknula je da su sredstva za kapitalna ulaganja u kulturu i zdravstvo u rebalansu, kao i prijedlogu proračuna za iduću godinu, znatno smanjena. “Imali smo u ovoj godini za kapitalna ulaganja predviđena gotovo 362 milijuna kuna, rebalansom smo ih smanjili za 20 milijuna. Sada u prijedlogu proračuna za 2020. imamo predviđenih 316 milijuna, što je smanjenje za 40 milijuna kuna bez ikakvog obrazloženja.


A za jedan od kapitalnih gradskih projekata, sljemensku žičaru, Grad se ponovno zadužuje za više od pola milijarde kuna. “Samo u ovoj godini imali smo zaduženje Grada za 350, Holdinga za 150 i Velesajma za 12 milijuna kuna, a na idućoj sjednici od nas se traži da damo suglasnost ZET-u za kredit od 537 milijuna kuna za prenapuhani projekt žičare”, rekao je Zlatko Nikolić. “Zaduživanja se iz godine u godinu povećavaju, tome se ne nazire kraj, a razlog je krpanje proračunskih rupa”.

Lijevi blok će na sjednici biti i protiv Odluke o poskupljenju odvoza otpada jer, kako tvrde, Grad je otpad pretvorio u unosan biznis za privatnike umjesto za brigu o očuvanju okoliša.

Komentari

loading...