Oporba traži hitnu raspravu o adventskim kućicama u Gradskoj skupštini

FOTO: Bruno Konjević Goran Mehkek / Cropix

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a zatražio je da se se na dnevni red predstojeće sjednice Gradske skupštine koja će se održati 9. prosinca po hitnom postupku uvrsti rasprava o adventskim “kućicama”.

“U skupštinsku proceduru uputili prijedlog zaključka koji bi omogućio Gradskoj skupštini raspravu o nekoliko tema vezanih uz događanja oko Adventa, odnosno dodjele davanja u podzakup kućica koje se koriste prilikom ovih blagdanskih proslava”, najavio je na konferenciji za novinare u četvrtak gradski zastupnik GLAS-a Stanko Kordić.

“Ono što sada čitamo u medijima je ustvari beskrupulozno izigravanje svih propisa koje se odnose na tu temu, vidjeli smo da nije bilo nikakvog natječaja, vidjeli smo da te lokacije, takozvane kućice dodjeljuju “kraljevi Adventa“, a ne Grad, po astronomskim cijenama bez ikakvih javnih natječaja”, rekao je Kordić.

Ustvrdio je kako se “tom konstrukcijom kojom su podijeljene lokacije u gradu ustvari pogoduje vrlo uskom krugu odabranih koji “pokupe vrhnje profita”, a Gradu ostaju troškovi”.

Napomenuo je da se pojavila cifra od oko šest-sedam milijuna kuna koliko će Grad potrošiti samo za rasvjetu, dok je za ukrašavanje plaćeno više do pet-šest milijuna kuna. “Svi ti troškovi će ostati Gradu, a praktička sva zarada će ići odabranima”, tvrdi Kordić.

Kaže da je njihov Klub u proceduru uputio prijedlog zaključka koji traži hitno izvješće o tome po kojoj se pravnoj proceduri i propisima odradio posao oko Adventa, uključujući datume kad je što provedeno. Također traže financijsko izvješće gdje bi se vidjelo koliki su bili troškovi Grada i koliko je Grad uprihodovao od ovogodišnjeg Adventa.

“Skupština mora odlučiti hoće li prihvatiti tu hitnu proceduru i mi pozivamo sve kolege da nas podrže u tome”, poručio je gradski zastupnik.

Predsjednica Kluba Anka Mrak-Taritaš je za odluku gradonačelnika Milana Bandića da rasrpavu o GUP-u odgodi za veljaču, rekla kako je očito da su zastupnici HDZ-a poslušali zastupnike oporbe i “stavili malo nogu u vrata”.

“Očito je to i u kontekstu predsjedničkih izbora, 22. je prvi krug, rasprava o GUP-u bi bila otprilike tjedan dana prije toga i svojoj dobroj prijateljici gospođi Kolindi Grabar-Kitarović koja vjerojatno i za Božić peći kolače, nije želio to napraviti”, tvrdi Mrak-Taritaš.

Komentari