Oporba slavi zbog GUP-a, ali i upozorava: ‘Zagreb je u goroj financijskoj situaciji nego Agrokor’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zastupnik SDP-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Zvane Brumnić komentirao je za N1 televiziju današnje događaje oko GUP-a.

“Nadao sam se da će se ovako nešto dogoditi”, rekao je Zvane Brumnić komentirajući rušenje GUP-a u Gradskoj skupštini. Nakon što nijedan HDZ-ov amandman nije bio prihvaćen, od 49 prisutnih zastupnika njih 18 je glasalo za GUP, a 31 protiv. Brumnić smatra da na tome velikim dijelom trebaju zahvaliti Zagrepčanima.

“Treba zahvaliti građanima Zagreba što su izašli na ulicu, što su predali primjedbe – nikad nijedan plan u povijesti Hrvatske nije dobio ovoliko primjedbi. Iz gradskog ureda kažu da su primjedbe prepisane, ali koliko je energije uloženo da pokažu gradu i upravi da se ne slažu s onim što rade. Ako ste pratili situaciju, Plenković je jasno u jednom trenutku stao iza Bandića i rekao da HDZ podržava GUP, ali moraju podnijeti nekoliko amandmana. Što se nakon toga dogodilo, treba pitati njih”, kaže Brumnić.

Više tisuća građana prosvjedovalo je prije deset dana na zagrebačkom Trgu bana Jelačića protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zahtijevajući njegovo odstupanje iz politike. Na pitanje zašto to ističe kao jednu od prijelomnih točki, Brumnić je rekao:

“Mislim da Plenkovića ovdje nije boljela činjenica da građani ne podržavaju GUP, nego njegova unutarstranačka oporba. Dio HDZ-a se jasno postavio na drugoj strani, to je ono što je boljelo premijera. Moć politike proizlazi iz ljudi koji ih biraju, a kad građani izlaze na ulice i kažu što misle, svaka politika se mora zapitati”, rekao je Brumnić.

Zvane Brumnić smatra da se oporba posljednjih mjeseci ujedinila i da su puno napravili zajedničkim djelovanjem. “Oporba ne može imati većinu, to je u potpunosti jasno. Ali ono što je oporba pokazala zadnjih mjeseci jest da zajedničkim djelovanjem, presicama i slično može upozoravati i raditi na tome da se razotkriju stvari koje ne valjaju. Oporba ima mogućnost djelovanja kroz institucije, oporba je isto politika, sjedimo zajedno u Skupštini, ali naš zadatak je podržati dobre stvari i ukazivati na stvari koje nisu dobre.”

Jedna od stvari koje “nisu dobre” svakako je financijska situacija u Gradu Zagrebu koju neće biti lako riješiti, tko god došao na mjesto Milana Bandića. “Zagreb je u goroj financijskoj situaciji od Agrokora. Zaduženiji je”, rekao je Brumnić i ponovno se vratio na GUP. “Nadam se da ove izmjene i dopune više nikad neće doći na Skupštinu. Bandić rijetko odustaje, ali mislim da su danas građani i njemu i Plenkoviću poslali dovoljno jasnu poruku.”

Što se tiče prijedloga referenduma za opoziv gradonačelnika, Brumnić kaže da je oporba jedinstvena i siguran je da će predati zahtjev. “Kao što ste vidjeli, oporba je jedinstvena u Skupštini, razgovaramo o svemu, jer upravljanje ovim gradom ne valja. Danas je bio GUP, ali osim toga postoje mnogi drugi problemi – ZET, EU sredstva… Akcije koje će se poduzimati, poduzimat će se zajednički. Siguran sam da ćemo u Skupštinu uputiti zahtjev da se raspravi inicijativa za raspisivanje referenduma o opozivu gradonačelnika”, rekao je i također izrazio mišljenje da je ovo politički kraj Bandića.

“Mislim da je ovo kraj ne samo u Zagrebu nego i mnogim drugim jedinicama lokalne samouprave gdje stvari ne valjaju. Zagreb ima problema s transparentnošću.”

Komentirajući moguće kandidate SDP-a na lokalnim izborima, Brumnić nije htio prejudicirati rekavši da će o tome odlučiti stranka. Dodao je kako smatra da se zaposlenici javnih službi ne bi trebali baviti politikom. “Činjenica da netko radi u gradskom poglavarstvu ili ministarstvu, može biti otežavajuća kad se bavite javnim poslom, ali i ne treba. Stvar je čovjeka, ne određuju ga postupci drugih. Nitko tko radi u javnim institucijama ne bi se trebao baviti politikom, ali to je pitanje kakav zakon u ovoj zemlji postoji. U nekim zemljama ne možete biti ni član stranke ako radite u javnim službama”, istaknuo je.

Osvrnuo se na koncu i na bivšeg predsjedničkog kandidata Darija Juričana koji u posljednje vrijeme često proziva čelnika SDP-a Davor Bernardića. Smatra da je uspio pokazati svu apsurdnost rada Milana Bandića. I njega je u nekoliko navrata, kaže, prozvao, ali to prihvaća kao nešto uobičajeno za javnu osobu.

O GUP-u se oglasio i zastupnik iz stranke Zagreb je naš!, Tomislav Tomašević. “Danas je na Skupštini Grada Zagreba srušen najštetniji GUP u povijesti Hrvatske nakon dugotrajne i ustrajne borbe oporbe, ali i građana, udruga i struke koji su u desecima tisuća ustali protiv izmjena GUP-a i katastrofalnog načina upravljanja gradom.”

“Kao što smo obećali od prvog dana ulaska u Skupštinu Grada Zagreba, Klub lijevog bloka beskompromisno se bori protiv svih štetnih projekata i političke trgovine gradonačelnika i HDZ-a koji ga svih ovih godina drži na vlasti. Današnji dan dokaz je da Zagreb ima borbenu i uspješnu oporbu. Zagrebu treba novi GUP i novi gradonačelnik“, zaključio je Tomašević.

Komentari