OPORBA SE VEĆ ŽALI! Klisović pojasnio izmjene poslovnika: ‘Ne želimo da se ova institucija pretvara u cirkus’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Najavljena još u svibnju, izmjena poslovnika Gradske skupštine tijekom sjednice u četvrtak ide na svoje prvo čitanje, dok je drugo čitanje zakazano tijekom travnja.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine,Joško Klisović (SDP) izjavio je u srijedu kako je cilj najavljenih izmjena poslovnika Gradske skupštine da se rad učini dinamičnijim, a stanke koriste za konzultacije unutar klubova oko točaka dnevnoga reda.

 “Glavni razlog za promjenu poslovnika je potreba da rad sjednica Gradske skupštine učinimo bitno učinkovitijim, dinamičnijim, fokusiranijim na teme koje su nam na dnevnom redu, koji bi trebali poboljšati kvalitetu života građana i riješiti niz problema”, pojasnio je razloge ove inicijative predsjednik gradske skupštine, Joško Klisović (SDP) tijekom izjava za medije u srijede.

Dok oporbeni zastupnici već imaju kritike oko skraćivanja stanki, Klisović je argumentirao da se stanke trebaju koristiti radi konzultacija unutar zastupničkih klubova.

“Stanke su se koristile za sve i svašta, uključujući za hirovito promoviranje zastupnika koji su ih tražili. Stanke želimo svesti na ono za što su zamišljene”, navodi Klisović ističući želju za konstruktivnijim raspravama među zastupnicima u budućnosti.

98 stanki oporbe

Klisović je također i iznio podatak kako je oporba zatražila 98 od 120 stanki u ovom sazivu skupštine.

Sve skupa te su stanke trajale oko 42 sata, a veliki dio njih, navodi Klisović nije donio konstruktivnosti sjednice te je, navodi ponekad dnevni red kasnio i po šest sati.

“Ne želimo da se ova institucija pretvara u cirkus”, naglasio je predsjednik skupštine.

Po novim promjenama, jedna stanka može trajati maksimalno 20 minuta, svakom klubu i dalje ostaje njih tri, a umjesto sat i pol, ukupno će trajati maksimalno 45 minuta.

Kao što je bilo i prije, predviđa se da stanke budu vezane uz točke dnevnog reda.

Poticanje na odbor

Klisović je naveo i kako dobar dio zastupnika nije pripremljen za sjednice, pa ih žele potaknuti na rad u odboru, kao dodatni poticaj.

Ali, ni tu nije sve bajno.

“Nažalost, oporbeni zastupnici u načelu ne sudjeluju u radu odbora, a upravo su odbori mjesta gdje se postavljaju pitanja, dobivaju odgovori predlagatelja, mogu podnijeti amandmani”, kazao je.

Klisović je istaknuo i kako su zastupnici na odborima slobodni dublje raspravljati o temama koje će doći na dnevni red jer se na toj razini odvija stručna rasprava.

SDP: Dvije od 39 točaka dnevnog reda

Inače, skupštinare u četvrtak očekuje 39 točaka u kojima se ističe izvješće o radu gradonačelnika i točaka oko privremenog skladištenja građevinskog otpada kod obnove zgrada nakon potresa.

Od ukupnog broja točaka, oporba je na dnevni red stavila njih četiri, a SDP dvije.

Tako je Klisović pojasnio da je SDP stavio na dnevni red da se Zagreb proglasi sigurnim mjestom za žene te suzbijanje uvjetovanog nasilja, osiguravanje promicanja i zaštite prava žena kao osnovni cilj.

Druga točka iz domene zelene tranzicije je inicijativa uključivanja građana u ozelenjivanje grada.


Komentari