Oporba prosvjedovala šutnjom: Odbijen prijedlog o hitnom zaustavljanju radova na Trgu žrtava fašizma

FOTO: Ivan Klindić

Zagrebačke Gradska skupština većinom je glasova u ponedjeljak odbila zaključak oporbenih klubova o hitnom zaustavljanju radova na Trgu žrtava fašizma.

Za oporbeni zaključak bilo je 20 zastupnika, a protiv njih 25.

Klub gradskih zastupnika GLAS-a i HSU-a i Klub zastupnika lijevog bloka tražili su da se hitno zaustave radovi na Trgu žrtava fašizma dok se ne analizira dostavljena dokumentacija i provede javna i stručna rasprava o realizaciji projekta “Pješački centar izvrsnosti” te savjetovanje s Vijećem Gradske četvrti Donjega grada i ne pribavi očitovanje Ministarstva kulture o radovima.

Oporbeni klubovi misle da je potrebno hitno spriječiti daljnju devastaciju Trga žrtava fašizma, a kako se u projekt uključila i javnost i struka, traže hitnu raspravu i donošenje zaključka po hitnom postupku, to više što Grad Zagreb s Republikom Hrvatskom kao mjerodavnim tijelom nije sklopio sporazum o radovima na nekretnini kojom upravljaju i raspolažu. “Kako svaka intervencija na kulturnom dobru mora biti adekvatno dokumentirana, nedostatak sporazuma o izvođenju radova s vlasnikom zaštićenoga kulturnog dobra tome ne govori u prilog”, stoji u zaključku oporbenih klubova.

Napominju kako su se o radovima negativno očitovali Vijeće Gradske četvrti Donjega grada, Odbor za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine i struka preko Udruženja hrvatskih arhitekata te smatraju da je narušen koncept zaštićenoga kulturnog dobra.

To je drugi put zaredom da je zaključak došao na dnevni red sjednice, a prvi put kad se na njoj našao, maknut je s dnevnog reda na prijedlog Kluba Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti uz obrazloženje da bi se raspravljalo o nečemu što nije u ovlasti Skupštine.

Nakon toga svi oporbeni zastupnici odlučili su prosvjedovati šutnjom za govornicom.


Komentari