OPORBA UPUTILA OŠTRU KRITIKU! Stali na stranu radnika Čistoće: ‘Djelatnici su sposobni vrlo efikasno i brzo blokirati grad i pustiti ga da se guši u otpadu’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Dok Zagreb trese nova kriza s otpadom zbog štrajka djelatnika Čistoće gradonačelnik Tomislav Tomašević u službenom je posjetu Ateni gdje sudjeluje na prvom sastanku na vrhu članova Mreže B40, zajedno s preko 30 gradonačelnika iz jugoistočne Europe.

Iz ovog razloga danas se nije održala redovna konferencija za novinare Gradske uprave. Gradonačelnik će konferenciju za novinare održati u četvrtak, 26. siječnja, u pauzi sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba.

A kada se vrati, čeka ga vatreni politički dan, budući da je oporba u snažnom napadu zbog štrajka u Čistoći na društvenim mrežama.

Tako se Mostov gradski zastupnik, Marko Sladoljev zapitao gdje je ljevica kada treba štititi radnike.

“Danas dio radnika čistoće kreće u štrajk. Kažu da sa plaćom od 4800 kn ne mogu živjeti!
Pokazuju svoja radna odijela koja puštaju na sve strane! Progresivna ljevica kako sebe želi nazivati apelira da krenu na posao. Progresivna ljevica ima plaću od 30 000 kuna!”, poručio je Sladoljev.
Dodao je i kako ljevica svoj novac dobiva upravo od radnika Čistoće pomoću visokog prireza te gradskim financiranjem udruga za koje tvrdi da ih ima bezbroj.
“Zaposjeli ste svečane lože u kojima jedete vegansku hranu, vozite se u skupim električnim automobilima, farbate klupice u duginim bojama i to je vaš domet. Ovaj grad zaslužio je bolje i pravednije!”, optužuje Sladoljev.

Trpimir Goluža se također osvrnuo na prosvjed stavivši u prvi plan poruku djelatnika Čistoće: “Shvatite nas ozbiljno, s nama nema labavo”.

“Jučer su radnici Čistoće spontanom cjelodnevnom obustavom rada pokazali da su itekako bitan faktor u Zagrebu. Puno bitniji no što su to mislili njihovi šefovi u Čistoći i Holdingu, kao i gradska uprava predvođena gradonačelnikom Tomaševićem”, rekao je Goluža.
Istaknuo je kako su radnici u zaštiti svojih prava pokazali zajedništvo i bezrezervnu solidarnost, koja pokazuje kako u Hrvatskoj i dalje ima ljudi koji se ne boje.
Time su, smatra Goluža, bitno ojačali svoju poziciju tijekom završnih pregovora uprave Holdinga i sindikata.
“Gradonačelniku Tomaševiću i predsjedniku Uprave ZGH Novakoviću jučer je zasigurno postalo kristalno jasno da su radnici Čistoće sposobni vrlo efikasno i brzo blokirati grad i pustiti ga da se guši u otpadu i nezadovoljstvu Zagrepčana te time izravno ugroziti njihove upravljačke pozicije. U takvoj situaciji vrlo je izgledno da će nastavak socijalnog dijaloga i kolektivnog pregovaranja sindikata i Uprave Holdinga predstojeće rezultirati uvažavanjem zahtjeva radnika Čistoće za novom sistematizacijom radnih mjesta uz korekciju plaća na razinu onih koje imaju radnici iste kategorije u drugim podružnicama Zagrebačkog holdinga”, uvjeren je Goluža.
Nastavio je i kako su radnici Čistoće u ponedjeljak dobili bitku te naklonost javnosti pokazujući zube.
“Pravovremeno taktičko povlačenje i prestanak blokade rada moglo bi biti ključno za njihovu konačnu pobjedu i ostvarivanje željenih materijalnih i radno statusnih prava.
Dolazi vrijeme da se strast zamijeni mudrošću, da se sjedne za stol i nastave pregovori za dobro svih Zagrepčana!”, zaključio je Goluža.

HDZ-ov Mario Župan komentirao je prosvjed u ponedjeljak rekavši kako je on sramota za gradonačelnika i suradnike koji, kako tvrdi, svojim postupcima pokazuju kako ne mogu voditi grad.

“Nastavlja se urušavanje Zagrebačkog holdinga, radnici Zagrebačke Čistoće danas su započeli štrajk zbog otpuštanja radnika, a u prilog tome ide neadekvatna opremljenost radnika, loše stanje kamiona te katastrofalno upravljanje od strane direktora Čistoće Davora Vića koji je svima poznat po tome što uz svoju plaću aneksom ugovora prima 663 eura mjesečno za najam stana i režija!”, komentirao je Župan

Dodao je i kako je upravo HDZ najviše upozoravao na probleme u Holdingu, navodeći kako tamo ima puno nepravilnosti te je stanje katastrofalno.

“Sada je to vidljivije nego ikad, Zagreb je zatrpan smećem zbog nesposobnosti Tomaševićeve Uprave Holdinga!, tvrdi Župan.

Reakcije i izvan oporbe i skupštine

Osim oporbe, podršku radnicima Čistoće dao je i član vladajuće većine, Renato Petek.

“Kad bi nepravilno postupanje radnika bio razlog za izvanredni otkaz, takav bi otkaz Davor Vić zaslužio već 10.000 puta! Kad se korisnicima ne izvrši plaćena usluga, kada se odvojeno prikupljeni otpad miješa i sve odvozi na isto brdo, kao i kad se izdaju nezakoniti računi ili prodaju plave vrećice bez deklaracije”, komentirao je Petek.

Dodao je ipak kako se treba provjeriti svaka prijava o miješanju otpada kojeg građani razdvoje, ali i kako je bitno znati “da radnici imaju pravo ubaciti u kamion s miješanim otpadom sadržaj drugog spremnika ako vizualno u njemu utvrde da je došlo do miješanja otpada”.

Petek ističe i kako aktualna gradska vlast više nema pravo pravdati se bivšom vlasti jer su osnovne probleme već mogli riješiti u godinu i pol dana.

“Kao i predstaviti kratkoročni te dugoročni plan rješavanja problema s gospodarenjem otpada. Kada bi s takvim zdravorazumskim i stručnim rješenjima bili upoznati građani, ali radnici, lakše bi se trpila i tolerirala loša situacija sa smećem na zagrebačkim ulicama”, smatra Petek.

Podršku radnicima Čistoće dala je i saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, koja je sa strankom Možemo sudjelovala na prošlim parlamentarnim izborima.

Za Čistoću predlaže veće plaće i još radnika.

“Broj operativnih radnika u Čistoći nije dovoljan za redovan odvoz smeća koji se generira u Zagrebu zbog čega se radi stihijski tako da se gase požari kad iz kontejnera curi, a plaće za taj posao su nedovoljne. Za čišći grad treba zaposliti još radnika i adekvatno ih platiti”, poručila je Peović.

Bivši SDP-ovac, i ministar nekadašnjeg ministarstva poduzetništva i obrta, također nije propustio priliku da se osvrne na prosvjed u Čistoće.

Rekao je kako se nada da ih nitko neće “nazvati bandićevicoma” jer rade krvavi posao.

“Tko misli da je njima lako i da traže kruha preko pogače neka se slobodno javi tamo za posao. Čistoća uvijek traži čovjeka viška. Neka se bore za svoja prava, a ja se nadam da će ih Grad uvažiti”, komentirao je Maras.

Video: Radnici Čistoće u prosvjedu


Komentari