ONI ZAHTIJEVAJU VEĆE PLAĆE JER RADE NA NAJTEŽIM SLUČAJEVIMA Turudić kaže da bi bez njih sustav stao

Index

U pisarnici Odjela sudaca istrage sudski spisi protežu se od poda do stropa. U kutijama koje ispunjavaju čitavu prostoriju, opisan je jedan jedini slučaj pranja novca na čak 34 tisuće stranica! I svi ti papiri prolaze kroz ruke djelatnika Županijskog suda kojima, zbog loših plaća, već ponestaje motivacije, prenosi RTL.

“Od 3500 kn pa do 4200 za službenike daktilografe koji rade već 20 godina i više”, objašnjava Vlatka Lukačin, voditeljica pisarnice. Svakoga dana gledaju se u oči s najtežim kriminalcima. Uz to, svakih 5 godina moraju prolaziti najstrože sigurnosne provjere.

“Ulaze u one najmanje i najstinije aspekte privatnog života, naših obitelji, ukućana, roditelja, braće, sestara, bračnih i izvanbračnih drugova. I za to kao što sam navela nemamo apsolutno nikakvu naknadu”, tvrdi Lukačin.

Za razliku od uskočkih sudaca koji prolaze sve isto. “Imamo beneficirani radni staž i, sva 4 uskočka suda u Hrvatskoj, i imamo 20 posto dodatak na plaću. To je netko nazvao nadnicom za strah”, kazao je Ivan Turudić, predsjednik Županijskog suda u Zagrebu. No plaća im je oko 17 tisuća kuna pa je i lakše gledati strahu u oči. Ako se nešto ne poduzme, djelatnici upozoravaju neće pristati na provjere, a bez njih ne mogu raditi.

“To vam je otprilike kao da zdravstvo funkcionira bez medicinskih sestara”, objašnjava Turudić. Traže oko 800 kuna dodatka na plaću, što bi državu na godinu došlo oko 10 milijuna kuna. “Uskočki predmeti su po svoj naravi ajmo reći ozbiljniji i kako im i ime kaže, riječ je o predmetima organiziranog kriminala i korupcije”, tvrdi odvjetnik Fran Olujić.

Iz Ministarstva pravosuđa kažu nam da se slažu da plaće trebaju biti veće. “Kroz navedene radne skupine rješavat će se i pitanje dodataka na plaću za pojedine kategorije državnih službenika te će Ministarstvo pravosuđa voditi računa o specifičnosti poslova i uvjeta rada službenika raspoređenih na rad na predmetima iz nadležnosti USKOK-a”, navodi se u odgovoru ministarstva.

Iz Ministarstva rada, koje je nadležno za donošenje novog Zakona o plaćama državnih službenika šturo su nam samo rekli da je on u izradi. “Preostalo mi je samo da ih molim. Ništa drugo, da apeliram i da ih molim da ne odustaju i da nastave raditi u uskočkom odjelu jer nećemo moći suditi, sustav će stati”, poručuje Turudić.

Obećanjima vladajućih koja slučaju već 10 godina više ne vjeruju dok ne vide crno na bijelo Zakon na papiru.


Komentari