‘ON IMA POLITIČKI EROS’ Ministra Filipovića pamtimo po posrnuloj kampanji za zagrebačkog gradonačelnika, a stručnjakinja otkriva što mu je presudilo

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U Saboru su ovog petka izglasana tri nova ministra. Na mjesto potpredsjednice Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava dolazi Ana Šimpragra. Saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Novske Marin Piletić postao je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a Tomislava Ćorića, odnosno bivšeg ministra gospodarstva i održivog razvoja nasljeđuje profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Davor Filipović.

Rekonstrukciju Vlade, za N1 je komentirala komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić. Na samom početku kritizirala je oporbu.

“Ono što mene fascinira je ta potreba oporbe da se oponira oponiranja radi. To mi se čini problematičnim za demokraciju kao takvu. Puno je bilo pitanja, posebno prema gospođi Šimpraga koji nemaju puno veze s njenim političkim djelovanjem”, smatra Mamić.

Osvrnula se na reakciju oporbe po pitanju izbora Davora Filipovića koji je izazvao najveću medijsku pažnju.

“Bilo je zanimljivo pitanje gospodina Zurovca koji je od Davora Filipovića tražio predstavljanje nekog dvogodišnjeg plana. Ako je točno što je premijer rekao, da oni već 20 dana znaju da su ministri, da dođu s nekim konkretnim ciljevima i ciljevima koji su mjerljivi. Ovako se sve to svodi na nekakve opće dojmove. I na tome da će svi koji su birači SDP-a biti protiv svakoga iz HDZ-a. Hrvatskoj politici fali taj mjerljivi element. Ako nešto napravi dobro, iz toga se može pratiti. Iz pitanja općeg tipa, hrvatska javnost od toga nema nikakve koristi”, kaže stručnjakinja.

Mamić smatra da Filipović nije dobio pravu priliku da pokaže svoje znanje ili neznanje. Podsjetimo, ovaj je ekonomist široj javnosti poznat po kandidaturi na lokalnim izborima 2021. godine. U utrci za gradonačelnika Zagreba, Filipović nije prošao ni u drugi krug te je imao nešto manje od 10 posto glasova. Ipak, premijer Andrej Plenković ga je prozvao “space  shuttleom” za Možemo! koji je dominirao u Zagrebu. Mamić smatra da mu je problem u kampanji stvorio sarajevski govor.

“On je uletio u utrku za gradonačelnika, nakon gospodina Vanđelića. Filipović ima taj tvrdi sarajevski govor, koji mu u nekoj zagrebačkoj kampanji sigurno nije komplimentirao. Posebno zato što je to bila kampanja nakon Bandića koji je iritabilno hercegovačkim naglaskom govorio zagrebački dijalekt. U velikoj mjeri će ovisiti koliko i što će on napraviti. Filipović ima taj politički eros. Nemojmo zaboraviti da se on odrekao mjesta u Nadzornom odboru Ine i otišao na jednu vrlo nezahvalnu poziciju”, objašnjava za N1.

Na samom kraju je prokomentirala izjavu Plenkovića koji je poručio da su Aladroviću i Miloševiću vrata Vlade otvorena ako se dokaže da nisu krivi. Mamić smatra da je premijer ovom izjavom pokušao maknuti stigmu s Vlade da su svi u foteljama korumpirani.

“Sigurno je puno teže nakon ovakvog oproštaja ući u stolice koji nisu jednostavne”, zaključila je stručnjakinja Ankica Mamić.

Komentari