ODRŽAN SASTANAK TOMAŠEVIĆA I VANĐELIĆA! Komentirali i uhićenja u GSKG-u: ‘To je za mene jednako kao ratno profiterstvo!’

Davorin Visnjic/PIXSELL

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i ravnatelj Fonda za obnovu Damir Vanđelić danas su održali sastanak na kojem je glavna tema bila obnova Zagreba nakon potresa.

Vanđelić je na konferenciji za novinare istaknuo da je sastanak bio “konstruktivan te da su razmotrili uska grla koja postoje u obnovi Zagreba, dogovorili mjere koje treba poduzeti da se ubrza obnova.

“Grad može ubrzati proces i to radi, to se vidi na stranici na kojoj pratimo procjene oštećenja zgrada. Ubrzana je procjena oštećenosti zgrada i u roku od 10 dana sve prijavljene zgrade bit će pregledane i unesene u bazu. Očekujem s obzirom na sastanak da Zagreb oformi mobilne timove koji će građanima, koji nisu podnijeli zahtjeve, pomoći da to naprave”, rekao je Vanđelić.

Od potresa je prošlo više od godinu dana, no šteta se još procjenjuje.

“Obnova ne ide tempom koji bi zadovoljavao bilo koga. Zakon o obnovi je napravljen tako da građani podnose zahtjeve, ministarstvo ih obrađuje i donosi odluke. Fond je zaprimio s jučerašnjim danom 20 odluka, od toga su tri za rušenje i ostalo su isplate novčanih naknada. Ukupno je 605 isplata napravljeno. Fond sad nema zadataka koji se tiču konkretne obnove. Usko grlo je sad u pisanju odluka, a ono će se seliti i vjerojatno će biti Fond koji se za to vrijeme mora ekipirati da obrađuje i do sto javnih nabava dnevno”, dodao je.

Istaknuo je da je stiglo 11.400 zahtjeva građana, a uklonjene su tek tri kuće.

“Treba povećati broj odluka, to je pitanje za Ministarstvo. Svaki dan bi trebalo dolaziti 80 odluka ako ih želimo sve do kraja godine. Zasad dobijamo jednu do dvije tjedno”, zaključio je Vanđelić.

Tomašević se zahvalio Vanđeliću što je pristao na sastanak.

“Najavio sam već da nakon izbora dolazi nova era i da će Zagreb biti dobar partner svim institucijama uključenim u obnovu. Razgovarali smo o izazovima gdje Zagreb može pomoći. U nekoliko tjedana ćemo riješiti objekte koji nisu pregledani, to smo već krenuli raditi. Imamo izazov vezan za građevinski otpad koji nastaje u većem opsegu zbog obnove. Tu nalazimo rješenje s Ministarstvom graditeljstva i zaštite okoliša i uvjeren sam da ćemo u 10 dana imati privremeno rješenje za odlaganje i reciklažu”, rekao je Tomašević.

“Izazov su i mobilni timovi da pomognemo ljudima u ispunjavanju zahtjeva. Dodatni izazov je privremeni smještaj stvari za ljude kojima kreće obnova, moramo naći rješenje skladišta”, dodao je.

Istaknuo je da očekuje podršku države.

“Očekujem podršku države i da to riješimo u roku od desetak dana. Zagreb ima dovoljno ljudskih kapaciteta da se privremeno rasporede ljudi, napravit ćemo sve što možemo. Glavne poluge moći su na strani države”, objasnio je Tomašević.

Obojica su komentirali jučerašnja uhićenja u GSKG-u.

“Mislim da će ta akcija pomoći raščišćavanju situacije oko obnove. Zahvaljujem se USKOK-u i gospodi iz DORH-a koji pomažu čistiti sve ove situacije”, rekao je Vanđelić.

“Hitno smo djelovali vezano uz novu upravu i nadzorni odbor da su počne uvoditi reda u Holding, a GSKG je tvrtka kćer Holdinga. Ako se utvrdi da je riječ o obnovi, to je dno dna. Ne želim prejudicirati krivnju, ali ako se utvrdi da je netko zlorabio svoj položaj da bi si pribavio materijalnu korist i to na obnovi nakon potresa, za mene je to jednako kao ratno profiterstvo. Ne mogu zamisliti ništa gore od toga i zato podržavamo sve istražne radnje. Neka to bude upozorenje svima koji misle izvlačiti nezakonito novac u procesu obnove”, rekao je Tomašević

Komentari