OD ZAGREBA NI Z: Pomoć Petrinji, Sisku i Glini stiže sa svih strana, no ne i iz metropole koja na fontane i spomenike troši bez razmišljanja

Izvor: Facebook

Na popisu županija i gradova koji će donirati novac za Petrinju nema Grada Zagreba, što je mnoge ostavilo u čudu, s obzirom da su puno manji gradovi već odredili koliko će poslati “ranjenim” gradovima – Petrinji, Sisku i Glini.

Grad Samobor će, primjerice, donirati čak pola milijuna kuna za stradalo područje, dok od Zagreba još nema ni riječi o tome, iako je nedavno za žičaru izdvojeno čak 750 tisuća kuna.

“Grad Zagreb je odmah nakon razornog potresa na područje Petrinje i Siska uputio interventne timove Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, vatrogasce obučene za spašavanje iz ruševina, specijalni kontejner koji sadrži opremu za spašavanje iz ruševina, 100 kreveta, cerade za prekrivanje krovova i šatore koje su pomogli podizati članovi Gradskog društva Crvenog križa Zagreb”, piše na stranicama grada.

“Zagrebačka hitna je također imala niz intervencija u Zagrebu nakon potresa, no srećom riječ je o lakšim ozljedama. Zagrebački vatrogasci, njih 85, nesebično je također pružilo pomoć na terenu u Petrinji i Sisku, s 12 vatrogasnih vozila”, zaključili su.

Velik broj drugih gradova i županija od dana potresa dogovara i upućuje novčanu pomoć za gradove koji su pretrpjeli veliku štetu.

U utorak su se na videosastanku gradonačelnici četiri najveća dalmatinska grada dogovorila kako će otkazati najavljene novogodišnje programe i da će svaki grad odmah uplatiti po 150 tisuća kuna za pomoć Petrinji, Sisku, Glini i okolnom području, poše Telegram.

“Naši gradovi stoje vam na raspolaganju i spremni smo pružiti pomoć”, poručili su u zajedničkoj izjavi gradonačelnici Splita Andro Krstulović Opara, Dubrovnika Mato Franković, Zadra Branko Dukić i Šibenika Željko Burić. Split je dodatno uplatio i 200.000 kuna Crvenom križu za potrebe u Petrinji.

Na prijedlog načelnika općine Murter-Kornati, Tonija Turčinova, načelnici četiri općine iz Šibensko-kninske županije dogovorili su se da će svaka od tih općina obnoviti po jednu kuću na potresom pogođenom području.

[CILJANA POMOĆ PRI OBNOVI KUĆA OBITELJI S DJECOM]

Na prijedlog načelnika općine Murter-Kornati, Tonija Turčinova, vrlo…

Objavljuje Marko Grubelić, načelnik Općine TribunjČetvrtak, 31. prosinca 2020.

“Naglasak je na kućama obitelji s malodobnom djecom! Važno je da se uključi što više jedinica lokalne samouprave (a u RH ih ima, ovaj put na sreću) pa da umjesto četiri obnovljene kuće imamo 204 ili 304 ili 404. I da na taj način pomognemo našim sugrađanima koji su se zatekli u nevolji i bez krova nad glavom. Danas ili u ponedjeljak ćemo imati otvoren poseban račun pri Općini Tribunj pa će svi zainteresirani moći dati svoj obol ovoj priči. Jasno nam je da nismo svi u istim financijskim mogućnostima. Nije važno koliko, važno je da je od srca, a cijela Hrvatska je jučer i prekjučer pokazala da nam srčanosti ne nedostaje!”, napisao je načelnik Općine Tribunj Marko Grubelić. Osim Murter-Kornata i Tribunja, u inicijativi sudjeluju Tisno i Pirovac.


Komentari