Od Trnja do zvijezda: Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik Zagreba – njegova je kampanja počela dok je još bio tinejdžer

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Tomislav Tomašević novi je gradonačelnik Zagreba. Tomašević je u prvome krugu izbora dobio 147.631 glasova, a u drugome krugu 199.630. Njegov protukandidat iz redova Domovinskog pokreta Miroslav Škoro dobio je 34,75 posto glasova, odnosno 106.300 glasova.

Tomislav Tomašević rođen je 13. siječnja 1982. godine i hrvatski je političar, socijalni i ekološki aktivist. Rano djetinjstvo proveo je u Zapruđu, nakon čega se s obitelj preselio u Zaprešić. S 20 godina vratio se u Zagreb, gdje je živio u različitim gradskim četvrtima – od Trnja preko Donjeg grada do Trešnjevke.

Roditelji su mu Ivanka i Smiljan Tomašević. Djed i baka po ocu bili su bosanski Hrvati iz Vidovica kod Orašja. Njegov stric Ivo Tomašević katolički je svećenik i istaknuti član Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine. Godine 2016. Tomislav Tomašević oženio se Ivom Mertić, s kojom je još uvijek u sretnom braku, a imaju i psa Boška.

Novoizabrani je zagrebački gradonačelnik 2006. diplomirao na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a 2013. završio je poslijediplomski studij okoliša, društva i razvoja na Sveučilištu Cambridge. Dobio je nekoliko nagrada i stipendija, uključujući “Marshall Memorial Fellowship”, “Chevening Fellowship” i “Cambridge Overseas Trust Fellowship”. Radio je u struci na Institutu za političku ekologiju u Zagrebu.


Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomašević se sa 16 godina pridružio Zelenoj akciji, nevladinoj udruzi za zaštitu okoliša i ubrzo postao zamjenik predsjednika, pa zatim predsjednik Mreže mladih Hrvatske. Bio je predsjednik Zelene akcije od 2007. do 2012. godine. Njegov dugogodišnji zamjenik Bernard Ivčić preuzeo je položaj predsjednika u lipnju 2012. godine.

Vodio je prosvjede protiv izgradnje trgovačkog centra na Trgu Petra Preradovića s podzemnom garažom u Varšavskoj ulici u sklopu inicijative Pravo za grad, davne 2010. godine. Mnogi prosvjednici bili su tada uhićeni, među njima Tomašević i njegov otac Smiljan.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Tomislav Tomašević se na lokalnim izborima 2017. kandidirao za gradonačelnika Zagreba na čelu koalicije predvođene strankom Zagreb je NAŠ!. Osvojio je 3,94% glasova na izborima za gradonačelnika, a koalicija je osvojila četiri mjesta u Gradskoj skupštini. Tomašević je ušao u skupštinu, gdje je bio glasni kritičar sada pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

U veljači 2021. Tomašević je najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba na lokalnim izborima. Skupio je 20.236 potpisa, a sljedećeg dana Državno izborno povjerenstvo potvrdilo je njegovu kandidaturu. Kao vodeći kandidat ušao je u drugi krug protiv Miroslava Škore, čelnika Domovinskog pokreta. Njegovu kampanju podržao je i njegov otac, koji u Zaprešiću bio na listi Domovinskog pokreta.

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Inače, na parlamentarnim izborima 2020. godine kao čelnik Zeleno-lijeve koalicije izabran je za zastupnika 10. saziva Hrvatskog sabora. Njegov saborski mandat započeo je 22. srpnja 2020. Krajem srpnja pridružio se četirima parlamentarnim odborima: Odboru za prostorno uređenje i gradnju, Odboru za ustav, poslovnike i politički sustav, Odboru za međuparlamentarnu suradnju i Izvršnom odboru Nacionalne skupine za međuparlamentarnu uniju.

Ove je nedjelje pobijedio protukandidata Miroslava Škoru s gotovo 100 tisuća glasova prednosti, čime je oborio rekord u broju glasova, prestigavši Milana Bandića koji je držao brojku od 170.798. Nakon dva desetljeća vladavine Milana Bandića, Zagreb je dobio novog šefa, potpuno drukčijeg od prethodnika. Što u iduće četiri godine čeka, kako njega, tako i Zagreb, tek ćemo vidjeti.

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Komentari