Od Bandića do Tomaševića ništa se nije promijenilo? ’Nijedan ugostitelj neće aplicirati za kućice na Adventu’

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako govore iz grada, štednja i pandemija razlozi su zbog kojih Zagreb ove sezone neće imati Advent na kakav smo naviknuli. Dakako, u to ne ubrajamo ni prošlogodišnji koji je također bio nešto skromniji, zbog epidemiologije dakako.

Ipak kao i protekle godine, i ove će Zrinjevac i Tomislavov trg biti prigodno ukrašeni, najavio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Kućica će dakako biti manje, 93 ako je suditi po javnom natječaju, a dodjeljivat će se temeljem licitacija. U sve će se, govorio je Tomašević, uključiti i ugostitelji iz centra u sklopu programa ZićBo.

Kućice će biti u Gajevoj ulici, u Bogovićevoj, na Trgu bana Jelačića, na Europskom trgu te na Strossmayerovu šetalištu, a kako će sve izgledati predstavit će kroz dva tjedna Turistička zajednica grada Zagreba koja je kao i svake godine dosad, zadužena za osmišljavanje kompletnog programa. Inače, ista je proteklih godina na Advent znala potrošiti oko 3,6 milijuna kuna.

Tko se bavi ugostiteljstvom?

Sami prihodi od Adventa dakako bili su niži pa je grad 2019. godine u blagajnu pospremio 995.342 kune. I ove godine očekuju se prihodi od oko milijun kuna i to samo od najma kućica. Naime početne cijene na licitacijama kreću se od 2000 do 30 tisuća kuna. Jedan ugostitelj za Jutarnji list izračunao je koliko bi to koštalo u 40 dana trajanja Adventa. Uključujući najam kućice od 9 četvornih metara i 12 četvornih metara okolnog prostora, izdvojit će ukupno 45 tisuća kuna. Tomu će dodati i komunalnu naknadu, troškove uređenja, ali i troškove struje i vode te će cifra po kućici ići i preko 300.000 kuna.

Ta svota, govori ovaj ugostitelj, nekim kolegama nedostižna je, posebice jer će cijene najma ići na licitaciju što je opet podloga za veća poduzeća poput Ine, Podravke i drugih koje će zatim ponuditi svoje proizvode. “Njima je sada isplativije uložiti 50.000 eura, koje bi inače dali za marketing, u svoju kućicu, ali kakva je to adventska ponuda? Turist će jesti Ininu hrenovku na autoputu do Zagreba, a onda istu takvu kada dođe na Advent u centar grada”, govori.

Inače, samo bi 31 kućica trebala biti ugostiteljska, dok će preostale biti trgovačke. “Nije stavljen kriterij da se za kućicu može prijaviti netko tko se bavi ugostiteljstvom, tako da očekujemo da će se ponovno javiti mnogi iz raznoraznih djelatnosti. Ja ne znam nikoga tko će aplicirati za te kućice iz ugostiteljskog sektora”, ističe Žaklina Troskot, predsjednica Nezavisne udruge ugostitelja. Ona smatra i kako se novim pristupom nije riješio dosadašnji problem Adventa, a to je da se ugostiteljstvom bave svi, a ne samo oni koji o tome nešto znaju.

Troškovnik

Naposljetku, Advent u Zagrebu tijekom godina postao je sinonim za poslove “ispod stola”, a način na koji su se isti dodjeljivali sada je i predmet istrage Uskok-a. Podsjetimo, radije ove godine uhićeni su “Kralj Adventa”, ali i Bandićevi vozači. Tijekom godina spominjali su se i brojni poduzetnici koji su s Bandićem održavali ovakav način rada, a među njima spominjan je i Tomislav Ricov, event menadžer i vlasnik tvrtke Pepermint koji je uostalom bio uključen u organizaciju Adventa od 2015. do 2019. godine.

Nedavno se i sam o samom događaju oglasio na svom Facebook profilu pa istaknuo kako se sada pokušava reći da je cijeli Advent smislio bivši gradonačelnik kako bi izvlačio novac, a on govori kako to pak nije istina. “Nisu svi bili uključeni u udruženi zločinački pothvat”, naveo je pa dodao kako ne želi ni u koga upirati prstom. “Naravno da su se svi time bavili da zarade, ali mislim i da je takav program bio dobar za Zagrepčane”, zaključuje.

U konačnici, dok čekamo da TZ Zagreb izađe sa službenim programom za ovogodišnje “skromnije” izdanje, ono što znamo je da će Grad Zagreb dati 3,2 milijuna kuna samo za uređenje, a tu su dakako lampice, kugle, lusteri, saonice, snjegovići i Djedovi Božićnjaci. Do sada je to koštalo 6,5 milijuna kuna, tako bar pokazuju podaci iz 2019. godine, a Tomašević će svakako ukidanjem klizališta na Tomislavovu trgu uštedjeti i oko 375.000 kuna, pokazuju podaci TZ-a.


Komentari