Je li obnova crkve novi ideološki obračun? Iz proračuna je izbacio isti čovjek koji je tražio brisanje murala, pravda se procedurom

Crkva u Odri, sv. Jurja i Imena Marijinog, teško je stradala u lanjskom petrinjskom potresu, a dijeli sudbinu s, možemo reći, ostatkom potresom ugroženih građevina Zagreba i Zagrebačke županije.

Crkvu čak niti status nepokretnog kulturnog dobra, zbog činjenice da je dovršena 1780., ne razlikuje previše od još uvijek uništenog centra Zagreba, Petrinje i ostalih mjesta koja su pretrpjela oštećenja tijekom potresa.

Politička prepucavanja

A u igru oko obnove, kako to obično biva, uplela se i politika. I to nažalost, birajući uvijek najgori trenutak. Baroknoj građevini propalo je pročelje iznad ulaza u crkvu, a oštećen je i zabatni zid, zbog čega je crkva dobila crvenu naljepnicu. I tu se umiješala politika, odnosno smjena vlasti nakon smrti bivšeg gradonačelnika Milana Bandića.

Foto: Galerija nepokretnih kulturnih dobara

Odra pripada Mjesnom odboru Novi Zagreb – Zapad kojim trenutačno upravljaju vijećnici iz Možemo! i SDP-a, a kojima se na “vrat” stavlja da su rebalansom iz proračuna izbacili sredstva namijenjena za obnovu crkve. Političke prepirke, jasno – na štetu propadajućeg kulturnog dobra, utemeljene su na činjenici što je novac za obnovu i sanaciju crkve postojao, ali je iz proračuna izbačen. Kako su na svojim društvenim mrežama napisali lokalni HDZ-ovi političari, sumnja se da je to svjetonazorski motivirana odluka jer su u isti rebalans proračuna, aktualni lokalni vijećnici, ubacili i neke projekte koji nemaju niti troškovnike. A crkva ima i troškovnik i osiguranih 275 tisuća kuna za obnovu koji su trebali biti doznačeni do kraja ove godine, to jest – bili su u prošlom mandatu vijećnika koje je vodila stranka BM365.

Na prozivke nije ostao hladan šef gradske četvrti s liste Možemo! Tomislav Vukoja koji je za Večernji List lopticu prebacio na tadašnju vršiteljicu dužnosti gradonačelnika Jelenu Pavičić Vukičević. A njegova strana priče ide ovako: smatra da se radi o suviše kompliciranoj proceduri koja se ne stigne provesti do kraja godine, jer je novac koji je namijenjen za obnovu crkve prvo mora odobriti gradonačelnik, koji svoju odluku šalje na Skupštinu, a tek kada većina u Skupština odobri odluku, novac se može krenuti trošiti.

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Vruća lokalna politika

Jasno, to je naljutilo bivšeg šefa gradske četvrti Jadranka Baturića koji zamjera Vukoji što nije odluku da na suglasnost gradonačelniku Tomaševiću, već je novac, čini se, preusmjerio na izgradnju vatrogasnog doma, teškog 696 tisuća kuna. Vukoja na to odgovara da nikada nije vidio papire za projekt obnove crkve.

Jasno, oporbeni HDZ tražit će da se prebaci novac za obnovu u idućoj godini, a hoće li Vukoja iz Možemo! prihvatiti taj potez, kaže da ne zna, jer se plan još nije počeo izrađivati.

Čini se kako se lokalna politika probudila uoči zimskog sna, jer je novozagrebački mjesni odbor posljednjih tjedana aktualna dnevna tema. Naime, šef gradske četvrti Tomislav Vukoja, je na temelju prijava građana zatražio uklanjanje murala posvećenog osuđenom generalu Slobodanu Praljku.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

No, komunalci su zabunom, uz mural Praljku, i to baš uoči tužne vukovarske obljetnice, obrisali i onaj posvećen Gradu Heroju. Tako da nitko mirno ne spava u Novom Zagrebu.

Ostaje za vidjeti koja će biti sudbina crkve iz 18. stoljeća čekajući da se lokalni političari dogovore, bilo svjetonazorski ili ne. Za murale već znamo, napravit će novi, možda ne isti, ali slični, svakako. Lokalni politički čušpajz tek se krenuo podgrijavati, bit će duga zima.


Komentari