‘O TOME ĆEMO USKORO ODLUČITI’ Tomašević o najavljenim poskupljenjima od kojih strepe Zagrepčani: ‘Vidjet ćemo što ćemo morati poskupjeti’

Tomislav Tomašević (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević u intervjuu za RTL Direkt najavio je da nastavlja graditi Dinamov stadion, ali ne odustaje ni od ”mini Manhattana”. Komentirao je i upitno održavanje Snježne Kraljice, a osvrnuo se najprije i na najavljena poskupljenja zbog ukidanja prireza u Zagrebu.

TOMAŠEVIĆ O NOVOJ POREZNOJ REFORMI: ‘Grad Zagreb je jedini grad u Hrvatskoj koji ima obavezu pet godina raditi suficit u proračunu’

“Ukidanjem prireza znači da će Zagreb ostati bez milijardu kuna, što je otprilike 10 posto naših prihoda. Međutim, smanjuje se porezna osnovica jer se povećava osobni odbitak. Tu je gruba procjena da ćemo ostati i bez 300 milijuna kuna. Ostat ćemo i u nešto manjem iznosu zato što se povećava plafon plaća godišnjih, kada nastupa ova viša stopa poreza koja je trenutno 30 posto. Imamo nižu stopu od 30 posto i za one najviše plaće stopu od 30 posto”, rekao je.

Rekao je da se razgovara s koalicijskim partnerima. ”Kompenzirat ćemo toliko koliko je prijedlogom Vlade omogućeno da vratimo stopu poreza na dohodak i za jednu i za drugu. U promil je definirano da taj prirez možemo kompenzirati s točno tolikim povećanjem porezne stope i to ćemo napraviti. Smatram da je to nužno jer Grad Zagreb je jedini grad u Republici Hrvatskoj koji je obvezan raditi suficit u proračun, višak, u idućih pet godina, kako bi neutralizirali deficit koji je napravila prethodna vlast”, kaže Tomašević.

“Mislim da je bolje kompenzirati odmah ukidanje prireza povećanjem stope poreza na dohodak zato što porez na dohodak u Zagrebu, od zaposlenih Zagrepčana plaća samo 30 posto Zagrepčana koji ima najviše plaće. To je socijalno pravednije nego da to kompenziramo povećanjem cijena, primjerice ako raste plaća ZET karte ona je jednaka za sve građane, i one s manjim plaćama i onima s većim plaćama”, navodi.

GRAD ZAGREB O VELIKOM ZAHVATU: Zaustavljanje projekta Jarun Panorama stajalo bi desetke milijuna eura

Odgovorio je i na pitanje koje trenutno zanima sve Zagrepčane – hoće biti poskupljenja. ”Imamo dodatni dio od 300 milijuna kuna. Vidjet ćemo što ćemo morati poskupjeti od usluga ili ćemo na neki drugi način kompenzirati. To je za razgovor s koalicijskim partnerima, o tome ćemo odlučiti idućih tjedana i mjeseci”, najavio je gradonačelnik.

Dodaje da gradska vlast želi stimulirati javni prijevoz i podsjetio da je sada prirez koji građani uplaćaju u proračun jednak iznosu koji grad subvencionira ZET-u.

”To je otprilike 80 posto troškova ZET-a dolazi iz proračuna Grada Zagreba. Mi tako financiramo tu kartu koja bi tržišno koštala 30 kad ne bi bilo tih subvencija. I što je najbolje, to radimo ne samo za Zagrepčane nego za sve građane koji dolaze u Zagreb koristiti tu subvencioniranu kartu. Velika gorica, Samobor, Sveta nedelja, Bjelovar. Čak i gradova koji nemaju prirez. Svi građani koji kada dođu u Zagreb svi koriste jeftinije karte kazališta, muzeja, javnog prijevoza, ZOO-a. Sve mi to subvencioniramo”, dodaje Tomislav Tomašević.

NEPOKOŠENI GRAD! Tomašević obećao do kad će sve biti pokošeno: Kriva mu kiša i bivša vlast

“Milijardu kuna grad subvencionira gradske vrtiće. Najjeftiniji su u Hrvatskoj. Da kažem za one građane koje to ne znaju. Najveću cijenu koju plaćaju Zagrepčani je 600 kuna za cjelodnevni boravak. S druge strane neki plaćaju 150 kuna, drugi ništa, ovisno o cenzusu”, kazao je i dodao da su vrtići zadnje čemu želi dići cijenu.

Kada je riječ o gradnji Dinamova stadiona rekao je da se trenutno vode razgovori s Vladom i Zagrebačkom nadbiskupijom. ”U završnoj su fazi da se riješi imovinsko-pravno pitanje. Mi paralelno s tim pripremamo urbanistički natječaj, do kraja godine će krenuti i gradnja, proširenje kapacitete u Kranjčevićevoj. Tri puta ćemo da bude zamjenski dok se Maksimir gradi”, ističe Tomašević.

U kontekstu sporta komentirao je i činjenicu da Snježne kraljice nema na rasporedu FIS-a za sljedeću skijašku sezonu. ”Čuo sam da će se Hrvatski skijaški savez žaliti, ali moram reći da smo se prije nekog vremena savezu kako smo i obećali, komunicirali da nećemo iz proračuna financirati Kraljicu. Prije odluke FIS-a, prvo smo smanjivali s 10 na 2,5 milijuna kuna i išli smo postepenom ukidanju financiranju iz proračuna”, kaže.


Komentari