Novo sučeljavanje, nova nevjerica: Tomašević objašnjavao imovinu i Škorinu tablicu, oko Bandića se složili, sve završilo odmahivanjem glavom

Foto: RTL Danas

Kandidati za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević i Miroslav Škoro sučelili su se u RTL-u Danas. Upitan što će raditi prvi radni dan kao novi gradonačelnik, Tomašević govori da će razgovarati s toliko spominjanim pročelnicima i sistematizaciji rada, ali i pogledati gradsku imovinu. Zaključuje kako će sva pravila vrijediti jednako za sve, a gradska uprava bit će uzor kako se treba ponašati.

Škoro ističe kako bi isto prvo razgovarao s pročelnicima, a od jeseni obećava besplatne vrtiće. Govori kako je 300-tinjak vrtića u Zagrebu, ali ispravljen je jer je 60 njih gradskih. Kandidati ne znaju reći koliko je u konačnici djece u vrtićima.

Tomašević tvrdi kako i on želi osigurati besplatne vrtiće, ali da prvo moraju revidirati proračun.

Prirez

S 18 posto na 15 posto prireza koje obećava Škoro, on govori kako Zagreb ima izdašan proračun, ali da oni razgovaraju o situaciji koja ne zanima građane. “Sukus priče je da predstavimo sebe, programi su, kako smo i rekli, dosta slični”, rekao je pa tvrdi kako on za sve ima ljude koji će na tome raditi.

Tomašević ističe kako je obećavanje smanjenja prireza neodgovorno.

“Prvi put građani Zagreba biraju na izborima iz dvije opcije. Mi znamo da ljevica ne može smanjivati prirez, njih to ne zanima…”, tvrdi pa nastavlja tvrditi kako je Tomašević puno toga u ovoj kampanji sakrio.

Tomašević ističe kako su 5,5 milijardi kuna prihoda u zagrebački proračun, a 40 milijuna su prirezi, stoga je, tvrdi, važno znati koliko će novca nestati iz istoga.”Ja znam da vi pojma nemate o gradskim temama, ali je zato ova večernja škola, ove debate će vas to naučiti”, dodaje. “Ono što vi skrivate je gdje su vaši donatori. Vi tvrdite da ih nemate. To je nemoguće”, smatra.

Škoro se opet osvrće na navodno trgovanje gradskim stanovima pa govori kako je Vili Matula to činio. “Jel se ograđujete od takvog čovjeka ili ne?”, pita ga Škoro koji onda govori o biciklističkim stazama pa pita gdje će Tomašević povući zeleni val? Tomašević ističe kako na zelenom valu postoji staza, ali se kandidati ne uspijevaju dogovoriti o tome na koji način oni definiraju stazu.

Tomašević tvrdi kako je Škoro danas prikazao skupljene prihode različitih udruga koji su zbrojeni. Rekao je kako

“Vi ste skupili milijune kuna i učili ljude kako se odvaja otpad. To ste jako dobro učinili za 49 milijuna kuna”, govori Škoro koji se onda osvrće na Omega softver te tvrdi kako on grad nije natjerao da grad investira u njega. Grad je, tvrdi i prije nego je on kupio i prodao pet posto svog vlasništva, poslovao s tom tvrtkom.

“Zašto vi omalovažavate zelene akcije?”, pita Tomašević Škoru pa mu govori kako su više uprihodili u proračun grada Zagreba nego su potrošili.

Mjera roditelj odgojitelj

Tomašević planira raditi evaluaciju demografskih učinaka mjere, a dok to ne bude gotovo, novi korisnici neće biti primani, govori. Do kraja godine pak postojeći će biti isplaćeni.

Škoro ističe kako u programu Možemo! o hrvatskim braniteljima nema ništa, o ugostiteljima i poduzetnicima ima jako malo. “Roditelj odgojitelj nema trajno rješenje nego neki zaključak”, ističe. Navodi kako je potrebno definirati do kada roditelji mogu računati na tu mjeru.

Suradnja u gradskoj Skupštini

Stabilna vladajuća većina u skupštini, a neću raditi iste stvari koje je radio Bandić i HDZ. “Svaki dobar prijedlog ćemo uzeti u obzir”, tvrdi.

Konsenzus u gradskoj Skupštini želi oko Dinamova stadiona. “Ili dugoročna koncesija, da financira Dinamo gradnju novog stadiona. Ključno je da, ako će doći do partnerstva dođe do veće privatizacije Dinama”, smatra pa odgovara kako mu se kadrovska križaljka ne čini “ok” jer 11 tisuća je članova Dinama. “Meni se ne čini da članovi nemaju glasa o ključnim odlukama oko Dinama, a da odlučuje 80 članova Skupštine”, rekao je pa dodao kako je Dinamu potrebna demokratizacija upravljanja.

Škoro se ponovno vraća na miješanje Tomaševića u rad jedne udruge, a to je ova od Dinama, a da o svojoj udruzi ne želi reći ništa. Tomašević odbija tvrdnju da ima udrugu. Što se tiče Maksimira, Škoro tvrdi kako svaku udrugu treba pustiti da radi svoj posao i da treba biti demokratičan pa onda opet poseže tezu o financiraju Možemo!

Kandidati su se potom posvađali oko toga tko je čiji stranački ili koalicijski kandidat.

Pitanja građana

Uslijedila su pitanja građana koja su se odnosila na imovinu kandidata, o mjerama za mlade, ali i o smislu žičare na Sljemenu.

Škoro smatra da je žičara predimenzionirana građevina koja ne pripada tom prostoru  pa govori kako Zagrebu treba žičara, ali ne ovakva, no nisu je oni gradili pa smatra, treba je pustiti u promet. Ističe i kako njemu nije problem garantirati svojom imovinom.

Mlade se, rekao je, treba uključiti u društvo, a onda se opet vraća na besplatne vrtiće, ali i na nedovoljno dobro ustrojen obrazovni sustav.

Tomašević tvrdi kako je podnio kaznenu prijavu o žičari te da čeka očitovanje Uskoka. Govori kako želi pogledati svu dokumentaciju o žičari i o zemljištu na kojem se nalazi. Tek kad bude sigurna i kada ne bude umanjivala životni standard mještana bukom, onda će je pustiti u promet. Tvrdi kako je problem mladih najviše stanovanje, a tvrdi kako će graditi javne stanove za najam. A želi omogućiti i zapošljavanje bez stranačke iskaznice. “Što se tiče imovine, ja ionako nemam puno. Imam stan od 40 kvadrata, za razliku od ovdje gospodina Škore i spreman sam jamčiti njime”, rekao je.

“Ono što razlikuje Tomaševića i mene je da on djecu vide kao odgovornosti društva, no mi živimo u društvu da kada netko ode živjeti dvije kuće dalje, da majka kuka da je njeno dijete otišlo. Mi moramo voditi računa o tome da smo mi društvo s takvom tradicijom i to treba uzeti u obzir”, odgovara Škoro.

Tomašević ga poziva da svojom imovinom jamči da je on rekao da djeca pripadaju društvu, a oko toga se potom vodi polemika. Tomašević naposljetku pojašnjava kako je za 600 tisuća kuna u gotovini platio stan od 40 kvadrata. Navodi kako ga je prije 15 godina kupio  s roditeljima i bratom i da su svi plaćali rate.

Djelo Milana Bandića

Upitani bi li imenovali ulicu ili trg po Milanu Bandiću ističu kako je potrebna valorizacija njegova lika i djela kao gradonačelnika.

Što se tiče polnoćke, Škoro govori da ide svake godine, a Tomašević nekad ide, a nekada ne. Govori da neće nikada ići politički u to.

Škoro je upitan je li se približio HDZ-u, a odgovara kako je uvjeren da će za njega u nedjelju glasati HDZ-ovci, branitelji, oni koji su dočekali hrvatsku reprezentaciju… “Jer ja sam ono što oni slave”, rekao je pa dodao kako je Tomašević sve ono što naše društvo nije.

Tomašević pomalo ostaje bez riječi, ali zaključuje: “Ja sam uvjeren da će građani reći ne, ne samo korupcijskoj hobotnici koja je opkolila ovaj grad i huškačkoj kampanji, a moram reći da vas do sada nisu podržali protukandidati jer ste s vašom agencijom huškali protiv njih”, govori.

Anketa prije izbora

Promocija plus za RTL je napravila i anketu prije drugog kruga izbora, a prema njoj, pobjedu odnosi Tomašević kojeg bira gotovo 63 posto birača (62,9 posto), dok Škoro osvaja 20,5 posto.

Neodlučnih je 13,2 posto, dok 3,4 posto birača koji će izići na izbore najavljuju da će poništiti glasački listić.

Što se tiče ideologije birača, HDZ-ovo biračko tijelo u većini slučajeva, 59,8 posto, glas daje Škori dok Tomašević osvaja 23,6 posto HDZ-ovaca. Nadalje, birači BM365 također odlaze Škori u većini, (28,9) dok je 16,5 posto za Tomaševića. Ipak, veliki je broj neodlučnih, 36,8 posto, a upravo oni mogli bi promijeniti situaciju. Naposljetku, SDP-ovi birači, njih čak 83,6 posto daje glasTomaševiću, a tek 7 posto Škori. Njih nešto više od 9 posto neodlučno je.


Komentari