Novo lice Zagreba: Više od 500.000 m2 zelenenih površina postat će veliko gradilište

DAZ

Uz Hrvatsku demokratsku zajednicu i gradonačelnika Milana Bandića, amandmane na GUP, njih čak 71, podnijela je i Bandićeva stranka Bandić Milan 365-Stranka rada i solidarnosti, zajedno sa Zelenom listom.

Gradonačelnik Bandić podnio je šest mandata na “svoj” GUP. Najzanimljiviji je peti amandman. Bandić njime predlaže ukidanje planiranog koridora produženja prometnice kroz kvartovski park u naselju Staglišće. Prijedlog prema kojem bi lokalno stanovništvo zbog produženja prometnice ostalo bez javnog parka izazvalo je veliko ogorčenje i pobunu stanovnika tog zagrebačkog naselja. Sada Bandić tvrdi kako izmjenom tog prijedloga “izražava duboko uvažavanje i priznanje stanovnicima Središća na brizi za svoje naselje i djecu te njihovim naporima da svim stanovnicima život u naselju učine ugodnijim i humanijim”.

Je li ovo najjači Juričanov komentar dosad? Ponovno se uhvatio Bandića!

Bandićeva stranka, za razliku od svog šefa, mnogobrojnim amandmanima na GUP predlaže “prekategorizaciju” velikog broja gradskih prostora prvotno ucrtanih kao zelene površine ili površine namijenjene za sportske sadržaje u prostore za izgradnju stambenih ili stambeno-poslovnih prostora.

Također su se u amandmanima pojavili i prijedlozi za izgradnju nekoliko podzemnih garaža. Tako se predlaže izgradnja podzemne garaže na dijelu Trga dr. Franje Tuđmana, na Trgu J. F. Kennedyja te na Trgu K. Ćosića, iza hotela Panorama. U samom centru grada predlaže se povećanje koeficijenta iskoristivosti građevne čestice. Naime, tvrdi se kako donjogradski blok Ilica – Preobraženska – Preradovićev trg- Varšavska – Gundulićeva ima koeficijent iskoristivosti 4,5 te se predlaže da se u prijedlogu GUP-a koeficijent 3,0 zamijeni s 4,5 kako bi se i u ostalim gradskim blokovima omogućila gradnja pod istim uvjetima.

Amandmanom se predlaže i izmjena ranije predložene udaljenosti zgrade visoke devet i više katova od međe. U prijedlogu GUP-a navodi se da udaljenost takve zgrade od međe mora biti barem 15 metara. Sada se predlaže udaljenost od 9 metara, uz obrazloženje da je 15 metara neracionalno korištenje građevinskog zemljišta.

Bandićeva stranka, nadalje, bolnici Sestara milosrdnica želi oduzeti prostor koji joj je prema prijedlogu GUP-a namijenjen za neko buduće proširenje. Bandićevci, naime, zaključuju kako bolnica i sada ima dovoljno prostora za eventualno proširenje.

Završila sjednica u Gradskoj skupštini, a o GUP-u se još nije ni raspravljalo

Prostor koji je prvotno bio namijenjen za bolnicu sada je namijenjen za izgradnju stambenih prostora. Amandmanima se sada predlaže i proširenje groblja Mirogoj sa sjeverne strane, ali i izgradnja garaže blizu Arkada.

Mnogobrojnim amandmanima predlažu se izmjene prijedloga GUP-a u kojem su određena područja grada ucrtana kao zelene površine ili su namijenjena za izgradnju sportskih sadržaja.

Tako se u Markuševcu, kod ulice Štefanovec, za prostor prvotno predviđen za sportski sadržaj predlaže izgradnja poslovnih prostora. Objašnjenje je da prostor nije dovoljno velik za sportske sadržaje. Istovjetno objašnjenje je i uz amandman za prostor u Veslačkoj ulici. Tamo je također predviđena izgradnja sportskog objekta, a sada se tvrdi kako za to nema dovoljno mjesta pa se amandmanom predlaže prenamjena u zemljište za izgradnju poslovnih prostora.

Bandićeva stranka predlaže i da se na velikom prostoru ograđenom Avenijom Gojka Šuška i Svetošimunskom cestom, umjesto sportskih sadržaja, gradi poslovno-stambeni kompleks. Tvrde da je ta lokacija nepodobna za sportske sadržaje.

U Gornjoj Dubravi na prostoru gdje je prijedlogom GUP-a predviđen zeleni pojas, bandićevci sada predlažu izgradnju stambeno-poslovnih objekata. Pojašnjavaju kako je prenamjena potrebna jer su brežuljci Gornje Dubrave idealni za izgradnju solarne elektrane.

Amandmanima se žele prenamijeniti i zelene površine u ulici Medveščak i na Bukovačkoj cesti. I tu se predlaže izgradnja stambenih prostora.

U svojim amandmanima HDZ traži zadržavanje namjene dviju površina za gradnju zdravstvene stanice i vrtića u Vrbanima III te izgradnju parka u tom naselju.

U Remetinečkoj cesti traže da se prostor namijenjen za proširenje prometnice ne mijenja u stambenu zonu te da se u Črnomercu dio zemljišta koji je namijenjen za sportsku namjenu odvoji za izgradnju umirovljeničkog doma.

Društvo arhitekata Zagreba:

GUP – Politika amandmanima stavlja više od 500.000 m2 zelenog u gradnju


Komentari