NOVO ISTRAŽIVANJE: Tomašević i dalje nedodirljiv, ali za drugo mjesto ‘otima se’ čak troje kandidata

Foto: Facebook

Novo istraživanje raspoloženja birača u metropoli ponovno je pokazala da je da je favorit Tomislav Tomašević.

Za N1 istraživanje je na uzorku od 800 glasača Zagreba provela agencija MASMI, a čelnika platforme Možemo! podržava 37,6% glasača, odnosno u prednosti je 25% nad ostalim kandidatima.

Biračko tijelo mu je lojalno, 79,5% simpatizera sigurno da će glasati za njega, a vodi i među 6,9% neodlučnih. Usprkos optužbama da je aktivist, glasači upravo njega ističu kao dobrog poznavatelja situacije u Zagrebu (19,2%), sposobnog provesti nužne promjene (18,5%) u Gradskoj upravi i načinu upravljanja gradom. Tomislav Tomašević nema afera, vjerodostojan je i transparentan u djelovanju.

Na drugom mjestu gotovo su izjednačeni Joško Klisović (11,7%), Davor Filipović (10,7%) i Vesna Škare Ožbolt (10,2%).

Koje su prednosti kandidata za gradonačelnike

Pristojan, odmjeren i pozitivno intoniran nastup prednost je SDP-ovog kandidata za 23,6% njegovih glasača. Vjerodostojnost (19,1%) mu osigurava stručnost (10,1%), no bitnije povjerenje da će raditi u interesu razvoja grada (11,1%). Njegovi glasači stanje u gradu doživljavaju iznimno negativnim. Izazov Joška Klisovića je zaustaviti odljev glasova, posebice mladih, Tomislavu Tomaševiću.

Davor Filipović može računati na disciplinirane HDZ-ove glasače, posebice sklone Andreju Plenkoviću (čak 95,5% njegovih birača su simpatizeri stranke, a glavi razlog izbora je pripadnost stranci – 38,7%). Vjetar u leđa je raspoloženje HDZ-ovog glasačkog tijela; za 14,5% promjena vlasti je razlog izbora Davora Filipoviću, a u njemu vide sposobnost (17,8%) i vjerodostojnost (17,7).

Vesna Škare Ožbolt je kandidat Tuđmanovog HDZ-a. Izbor je starijih HDZ-ovih glasača (12,9%), a druga je među neodlučnim glasačima. Iskustvo (28,7%), bliskost ljudima (21,8%) i sposobnost (16,1%) i rezultati (9,3%) održavaju je visoko među favoritima. S druge strane, samo je 49,3% sigurno da će joj dati glas, a snažan terenski rad HDZ-ovih koordinatora mogla bi disciplinirati biračko tijelo da se u posljednjem trenutku priklone kandidatu stranke.

Kako glasači doživljavaju Možemo!?

Miroslav Škoro na začelju je liste favorita (8.3%). Više od dvije trećine njegovih glasača su simpatizeri Domovinskog pokreta, a ostali se raspršuju na Most i HDZ. Miroslav Škoro doživljava se manje kao političar, a više kroz narativ kojim se predstavlja biračima: kao neovisan i uspješan poslovni čovjek (11.3%) sposoban mijenjati postojeće politike (13.3%). Ipak, najviše ga birača doživljava kao ugodnog, staloženog sugovornika (26.4%).

Glasači Možemo! izuzetno su kritični prema modelu upravljanja gradom i nezadovoljni stanjem u kojem se Zagreb nalazi (62.4%). Mnogi su bivši simpatizeri SDP-a, a Možemo! doživljavaju kao konkretniju, moderniju alternativu, koja poznaje grad, ljude.

Većina Filipovićevih glasača zadovoljna je stanjem u Zagrebu

73.1% glasača Davora Filipovića zadovoljno je stanjem u gradu i smatra da je odlazak Milana Bandića prilika za preuzimanje vlasti. Potencijal stranke za 6% je veći od kandidata, a zanimljivo je da čak 7.6% HDZ-ovih glasača planira glasati za Tomislava Tomaševića.

Glasači SDP-a nezadovoljni su stanjem u gradu (59.7%), no njihovo glasačko tijelo je dominantno starije. Mladi glasači prelaze zeleno-lijevim opcijama i dojma su da se SDP bavi vlastitim problemima i gubi dodir s gradom i ljudima.

Most uspijeva vezati konzervativni svjetonazor s prepoznatljivim osobnostima i gradi snažnu, stabilnu bazu simpatizera koja doseže 10%. S druge strane, Domovinski pokret tek mora patriotski naboj pretočiti u realne politike.

Kako građani vide ostavštinu Milana Bandića?

Specifičnost zagrebačkih izbora je i odlazak Milana Bandića. Nakon dvadeset godina vlasti samo 4.2% glasača smatra da grad ostavlja u izrazito dobrom, 39.9% u dobrom, 33.5% u lošem, a 22.3% u izrazito lošem stanju. Ljevica i centar grada su izuzetno nezadovoljni, a HDZ-ovi glasači i gradske četvrti sklone Milanu Bandiću dominantno su zadovoljni.

Odgovor na pitanje kome odlaze glasači Milana Bandića zadovoljit će niz opcija. Naime, 27% njegovih glasača ostaje vjerno HDZ-u, 14.5% u Mostu prepoznaje svjetonazorski blisku opciju, a 12.8% u Domovinskom pokretu. Populizam, političko umijeće ili interes kojim je Milan Bandić privlačio glasače vide se i kroz 11% podrške SPD-u i čak 9.9% koaliciji Možemo!

Potvrdu da glasačko tijelo Milana Bandića nije politički i svjetonazorski homogeno daje i odabir kandidata za gradonačelnika: svi vodeći kandidati dobivaju gotovo jednak postotak glasova, od 10 do 15%.

Stranka MB365 – Stranka rada i solidarnosti osvaja oko 4% glasova – isti birači glasaju i za kandidata i za stranku. Većina kao nasljednicu Milana Bandića vidi Jelenu Pavičić Vukičević.

Tko pobjeđuje u drugom krugu?

Konačno, opcije za drugi krug izbora favoriziraju Tomislava Tomaševića, koji pobjeđuje Davora Filipovića (56% naprema 19%), Miroslava Škoru (57% naprema 16%) i Joška Klisovića (49% naprema 13%).

 


Komentari