Novi preokret u ‘slučaju Srebrnjak’: Upravno vijeće koje je smijenilo Nogala radi nezakonito

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Smjena dugogodišnjeg ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak, dr. Bore Nogala, podigla je veliku prašinu u javnosti. Organizirano je i potpisivanje peticije, odnosno davanje potpore Nogalu koju je do jučer potpisalo više od 12.000 osoba.

O svemu se oglasio i Grad Zagreb pokušavši opravdati Nogalovu smjenu. No kako piše Jutarnji list, ova bi smjena mogla vrlo lako pasti dobije li sudski epilog koji je Nogalo najavio na dan kad mu je Upravno vijeće udijelilo “otkaz”.

Naime, Upravno vijeće te dječje bolnice nije formirano po novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je stupio na snagu u siječnju ove godine pa je prema tome njegov rad, tvrde pravnici, nezakonit.

Zakon govori da Upravno vijeće bolničke zdravstvene ustanove, čiji je osnivač jedinica područne (regionalne) samouprave i Grad Zagreb, treba imati sedam članova, a upravno vijeće Srebrnjaka i dalje ima pet članova. Po novom zakonu Upravno bi vijeće trebali činiti predstavnici osnivača, od kojih je jedan predsjednik kao i još tri člana, zatim predstavnik Republike Hrvatske kojeg delegira Ministarstvo zdravstva (kojeg u UV-u Srebrnjaka nema) te kao i do sad dva člana predstavljala bi ustanovu. Riječju, po slovu zakona Upravno vijeće koje je smijenilo Nogala to i nije moglo učiniti jer nema pravni legitimitet.

Grad iznio ozbiljne optužbe na račun bolnice Srebrnjak: ‘Pametnom dosta!’


Dodatni problem je i nalaz Gradskog kontrolnog ureda koji je poslužio Upravnom vijeću za Nogalovu smjenu. Naime, isti Zakon o zdravstvenoj zaštiti i u tom je dijelu jasan i kaže da “zdravstveno-inspekcijski nadzor nad primjenom i izvršavanjem zakona, drugih propisa i općih akata u djelatnosti zdravstva, kao i nadzor nad stručnim radom zdravstvenih ustanova obavlja zdravstvena inspekcija Ministarstva”!? S obzirom na to da je Nogalo već najavio pravnu bitku o slučaju Srebrnjak, moglo bi sve još dugo biti “nikad završena priča”.

Na očitovanje grada oko europskog projekta po kojem “bolnica nije Gradu Zagrebu dostavila dokumentaciju vezanu uz Dječji centar za translacijsku medicinu koja bi bila podloga za raspisivanje natječaja i odabir izvođača”, Nogalo odgovara da je bolnica dostavila sve što je potrebno i to u nekoliko navrata.

“Bitno je reći da je to projekt bolnice i hrvatske Vlade uz gradsku potporu i uopće nije upitno da smo tu potporu i dobivali. Vjerojatno im je trebala građevinska dokumentacija da se sve prilagodi onome što bi oni htjeli. U Gradu su forsirali da se sve neopravdano ubrza, da nam daju neku šprancu za natječaje, ali mi na to nismo pristali.

Tražili smo da se formira radna skupina u kojoj bi bio po jedan član iz Gradskog ureda za zdravstvo, iz ureda za javnu nabavu te za europske projekte, i dva člana iz bolnice, da sa stručnjacima pripremimo dokumentaciju te da na kraju Ured za javnu nabavu završi posao. Nisu shvatili da smo mi nositelji projekta, da za njega odgovaramo, da želimo poštivati visoke kriterije”, ističe Nogalo.

Komentari

loading...
-->