NOVA – STARA ZADUŽENJA: Skupština odobrila zaduženje od 326,5 milijuna kuna, Filipović se usprotivio, Tomašević ga poklopio

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština prihvatila je prijedlog da se Zagreb dugoročno zaduži za iznos od 326,5 milijuna kuna. Iznos je to kojeg planiraju iskoristiti za kapitalna ulaganja, a pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik izvijestila da se ne radi o novom kreditu, nego zaduženju koje planirano, a takvo je zaduženje Gradska skupština već usvojila kod prvobitnog prijedloga proračuna za 2021. godinu.

Pojasnila je kako će se zadužiti po kamatnoj stopi od 1,9 posto godišnje kod zajednice banaka – OTP banke, Zagrebačke banke, Erste&Steiermärkische banke te Privredne banke Zagreb.

Tom se zaduženju usprotivio klub HDZ-a i HSLS-a, a Davor Filipović rekao je da ga neće podržati jer je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavljivao uštede, a onda se u pet mjeseci zadužio za više od 700 milijuna.

Gradonačelnik ga je potom podsjetio da je HDZ u prosincu prošle godine podigao ruku upravo za taj kredit, koji je bio predviđen u prijedlogu proračuna za 2021. godine, a onda Filipovića prozvao jer će sada glasati protiv nečega za što je već digao ruku prije godinu dana. “Kako vam nije neugodno”, upitao ga je Tomašević i pojasnio da Zagreb mora dići taj kredit kako bi imao prihode koje je izglasala Skupština u prošlogodišnjem prijedlogu proračuna.

U konačnici, na sjednici je Skupština prihvatila i prijedlog da se ugostiteljima, kojima je zbog pandemije dopušteno da postave proširene otvorene terase na površinama javne namjene, produži mogućnost da je koriste do 30. lipnja 2022. uz plaćanje naknade Gradu Zagrebu.

Komentari