‘Radnici bi trebali odvajati 0,5 posto plaće za obnovu od potresa’ Nova Ljevica predstavila solidarnu ideju

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Nova Ljevica je danas u Karlovcu najavila rješenje za bržu obnovu “srca Hrvatske”, provjeru zakonitosti rada HGK i HOK-a i otvaranje “knjige žalbi” za politički dijalog s građanima.

Knjigu žalbe provodit će u Karlovcu član Izvršnog odbora Nove ljevice Dimitrije Birač koji je najavio da će obilaskom kvartova svakog vikenda na posebnim štandovima saslušati građane i zabilježiti njihove primjedbe u tzv. “Knjigu žalbe”, jer smatra da komunikacija s građanima treba biti neposredna.

“Trebamo se približiti onim građanima koji na sve čekaju u redovima i koji zbog toga imaju pravo biti i nezadovoljni i bijesni, a taj se bijes treba pretvori u političku energiju, da se bijes artikulira u zahtjeve, pa i u zahtjev da se smijeni postojeća gradska vlast i da se počnu iskorištavati resursi ovog grada u srcu Hrvatske”, rekao je Birač.

Pregovore s drugim parlamentarnim strankama za druge dvije inicijative najavile su predsjednica Nove Ljevice Ivana Kekin i potpredsjednica Rada Borić.

Samodoprinos za obnovu nakon potresa

Kekin je ustvrdila da je država premrežena ortački, klijentelistički i partijski te da “služi svojima”. Predložila je raspisivanje samodoprinosa što je, kaže, mehanizam iz prošlosti uz koji su se obnavljali gradovi razrušeni potresima – od Dubrovnika, Stona, Banja Luke do Budve i Skoplja – i ti su se gradovi revitalizirali u kratkom roku.

“To je mehanizam solidarnog, ali obveznog izdvajanja 0,5 posto neto plaća 1,5 milijuna zaposlenih građana Hrvatske, čime bi se namaknula gotovo jedna trećina potrebnih sredstava za obnovu potresom pogođenog prostora, i to pod uvjetom sto posto transparentnog upravljanja i trošenja tih sredstava”, rekla je Kekin.

Rada Borić je najavila da će Nova ljevica tražiti formiranje istražnog povjerenstva za istraživanje rada Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske obrtničke komore (HOK) u posljednjih deset godina kako bi se vidjelo na što se trošio novac radnika, obrtnika i poduzetnika. Smatra i da bi doprinos za komore zapravo trebao biti dobrovoljna članarina, čime bi one bile manje mjesto za uhljebljivanje stranačkih članova.

“Proračun Zagreba troši se netransparentno, kumski i ortački”

Govoreći o predrasudama da se Nova ljevica naslanja na propali bivši sustav, Borić je rekla da su prošla vremena u kojima ih se moglo strašiti zagovaranjem prošlosti, te je ustvrdila da se ono što je bilo dobro u prošlom sustavu pokazalo dobrim i sada, primjerice civilna zaštita i zdravstvo, za razliku od privatiziranog zdravstva.

Govoreći o situaciji u Zagrebu i rješenjima nagomilanih problema, Borić je rekla da građani moraju uvidjeti da je važno da izlaze na izbore, kao i da u svojim mjesnim odborima i vijećima gradskih četvrti mogu i trebaju odlučivati što treba promijeniti.

“Proračun grada Zagreba troši se netransparentno, kumski i ortački, gradonačelnik Bandić je sinonim trošenja novaca na štetu građana, kriminalne sprege politike i kapitala, s tim da Bandić Zagrebom ne upravlja sam, već u koaliciji s HDZ-om”, rekla je Borić i ustvrdila da je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba samo alibi kako bi Bandić ostao na vlasti.

Borić smatra potrebnim objavljivanje svih stavki trošenja novca, poput objava trošenja karlovačkog gradskog proračuna na internetskoj stranici Grada Karlovca.

 


Komentari