NOVA ERA ZAGREBA: Tomašević osnovao Radnu skupinu za digitalizaciju, evo kako je zamišljen digitalni grad

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

S ciljem provođenja stručnih analiza i mišljenja vezanih uz teme digitalizacije, otvaranja podataka i izgradnje informatičke infrastrukture Grada Zagreba, osniva se Radna skupina za digitalizaciju, izvijestili su iz grada.

Štoviše, gradonačelnik Tomislav Tomašević već je imenovao njene članove, a riječ je o Igoru Plavčiću, Damiru Trbušiću, Dubravki Mendeš Poljak, Filipu Jurišiću, Miroslavu Schlossbergu, zamjeniku predsjednika, Draženu Lučaninu te čelu radne skupine, predsjedniku Nikoli Plejiću.

Kako stoji u odluci o imenovanju, zadaće Radne skupine odnose se na podršku gradonačelniku Grada Zagreba i gradskim upravnim tijelima Grada Zagreba u razdoblju tranzicije prema formiranju novih struktura u upravljanju procesima digitalizacije; sagledavanje trenutnih potreba i predlaganje rješenja digitalizacije, otvaranja podataka i izgradnje informatičke infrastrukture Grada Zagreba; savjetovanje gradonačelnika Grada Zagreba oko sastavljanja zahtjeva i analize ponuda tehnoloških rješenja te strateško planiranje primjene digitalnih tehnologija u Gradu Zagrebu.

Digitalni grad

Podsjetimo, riječ je o djelomičnom ispunjenju predizbornog obećanja jer čitav jedan dio programa Možemo! je posvetio takozvanom “digitalnog gradu”. Tu je bila riječ o ravnopravnoj dostupnosti komunikacijske infrastrukture i edukaciji; digitalnoj participaciji i transparentnom upravljanju gradom i razvoju gradske digitalne infrastrukture kao i digitalnoj zelenoj tranziciji te u konačnici o Zagrebu kao poticatelju tehnološkog razvoja.

U svom programu govorili su i kako u protekla dva desetljeća, gradska vlast nije uvodila tehnologije ni prema kakvom planu, nego po inerciji. Od rješenja koja nisu sustavna i upotrebljiva najviše je koristi imala upravo vlast koju nije zanimala otvorenost, transparentnost i učinkovitost. “To ćemo promijeniti. Intenzivnom primjenom digitalnih tehnologija pomoći ćemo ubrzanoj preobrazbi netransparentne, personalizirane i zatvorene gradske uprave u upravu koja će biti javno odgovorna, učinkovita i poticati građanke i građane na participaciju u procesima planiranja i odlučivanja. Razvojem gradske digitalne infrastrukture i digitalizacijom gradskih sustava pridonijet ćemo socijalnoj uključenosti, održivu prometu, ekonomskom razvoju i zelenoj tranziciji”, isticali su tada.

Širenje mreže

Govorilo se dakako i o širenju gradske bežične mreže izvan središta grada i uvođenju anonimnog pristupa internetu u javnom prijevozu, opremanju škola naprednim digitalnim tehnologijama, ali i organizaciji besplatne edukacije u računalnim vještinama i kritičkoj medijskoj pismenosti s pomoću mreže gradskih knjižnica i bibliobusa.

Isticali su kako će reorganizirati središnji gradski portal, analizirati podatke koje generiraju gradska uprava i gradska poduzeća, ali i osuvremeniti načine prikupljanja podataka te ažurno objavljivati skupove podataka.

Između ostalog bila je riječ i o kreiranju aplikacije i API za praćenje i planiranje vožnje tramvajem, autobusom, željeznicom i biciklom u realnom vremenu koja će građankama i građanima omogućiti optimalnu i održivu mobilnost javnim prijevozom u Zagrebu i susjednim županijama.

Što je pak u prva dva tjedna otkako je osnovana učinila radna skupina za digitalizaciju upitali smo grad te ćemo njihov odgovor objaviti po pristizanju.


Komentari