Njemačka kancelarka dolazi u Zagrebu: Angela Merkel sastat će se s Plenkovićem

Njemačka kancelarka Angela Merkel nazočit će predizbornom skupu Europske pučke stranke 18. svibnja u Zagrebu, piše Večernji list.

Merkel će se također sastati i s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem na bilateralnom sastanku, potvrđeno je za Večernji list iz Vlade. To će biti jedino pojavljivanje njemačke kancelarke na predizbornim skupovima EPP-a, čiji je “Spitzenkandidat” Manfred Weber favorit za sljedećeg šefa Europske komisije, izvan Njemačke. Zanimljivo da se Angela Merkel do sad uopće nije uključivala u izbornu promidžbu, niti u predizborne aktivnosti, što je izazvalo razne reakcije.

Nakon Zagreba slijedi i završni skup EPP-a u njemačkom gradu Münsteru, za koji se pretpostavlja da će mu nazočiti kancelarka, no službene potvrde njezina dolaska još nema.

U tom kontekstu dolazak Angele Merkel u Zagreb ima dvostruko značenje, objašnjavaju i naši izvori iz CDU-u. S jedne strane, to je dokaz izvrsnih odnosa između kancelarke Merkel i premijera Plenkovića, što će biti potvrđeno i bilateralnim susretom. S druge strane, dolazak kancelarke i činjenica da je baš Zagreb odabran za domaćina najvećeg skupa EPP-a u inozemstvu dokazuje snagu HDZ-a u okviru obitelji Europske pučke stranke i – ne manje važno – pozicioniranje Hrvatske u okviru Europskog vijeća.


Komentari