NJEGA ĆE ZAGREPČANI PLAĆATI VIŠE NEGO TOMAŠEVIĆA ILI PLENKOVIĆA: I sam je ostao šokiran kada je čuo koliko će zarađivati, a tu nije kraj apsurdima

Robert Anic/PIXSELL

Ove je godine promijenjen Zakon o lokalnoj samoupravi, a najveća promjena odnosila se na naknade zastupnika, vijećnika, predsjednika i potpredsjednika vijeća ili skupština.

Naknadne su znatno smanjenje, ali postoji jedan izuzetak, a to je upravo grad Zagreb.

Naime, nakon dogovora stranke Možemo! i SDP-a, socijaldemokrati su dobili mjesto predsjednika Skupštine. Tako su gradski vijećnici izglasali povjerenje novom predsjedniku Jošku Klisoviću.

Tako je Klisović ostvario pravo na plaću veću od samog gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

I to ne samo njega, njegova plaća veća je i od premijera RH Andreja Plenkovića.

Uz plaću ima i pravo na korištenje službenog vozila sa službenim vozačem 24 sata dnevno.

“Ne znam koliko ću točno imati plaću, ali znam da će biti po zakonu. Dogovoreno je da profesionalno obnašam dužnost predsjednika Skupštine jer se planiram u potpunosti posvetiti toj dužnosti i non-stop raditi”, rekao je Klisović za 24 sata.

Klisović je i sam ostao iznenađen kada su mu novinari otkrili koliko će zapravo zarađivati., a radi se o iznosu od 31.662 kune bruto, što je 21.228 kuna neto. Da nije izglasano da dužnost obavlja profesionalno, imao bi pravo na godišnju naknadu od tek 24.000 kuna neto ili 2000 kuna mjesečno.

Tomašević bi trebao imati plaću od oko 18.700 kuna neto, dok premjer Plenković ima plaću 22.148 kuna neto.

Većoj plaći Klisović može zahvaliti radnom stažu od 28 godina koji povećava koeficijent. On također ima i dvoje malodobne djece, dok Tomašević nema djece i tu onda zbog olakšica nastaje ključna razlika u neto plaći.

Dodajmo i kako drugi gradovi, županije i općine nemaju mogućnost proglasiti čelnike predstavničkih tijela profesionalcima.

Naknada za svakog od četiri potpredsjednika limitirana je na 20.800 kuna godišnje, a 47 skupštinskih zastupnika sada će biti manje plaćeni nego kvartovski političari koji nemaju realne ovlasti.

Naime, izmjenama zakona je za zastupnike je određeno da ne mogu dobiti više od 16.000 kuna neto godišnje, što je mjesečni prosjek od 1.300 kuna neto. Ali istovremeno vrijedi gradska odluka za 1064 izabrana političara u Vijeća gradske četvrti (VGČ) i Mjesne odbore (VMO). Zagreb ima 17 četvrti i 218 mjesnih odbora.

Predsjednik VGČ-a ima pravo na mjesečnu naknadu od 7.750 kuna bruto, potpredsjednik na 4.275 kuna, a član vijeća 2.635 kuna bruto. Predsjednik vijeća mjesnog odbora dobiva 3.875 kuna bruto mjesečno, a potpredsjednik 1.937 kuna, dok član ima pravo na 1.162 kune bruto.

Na te naknade u četvrtima i odborima, godišnje Zagreb troši oko 28 milijuna kuna.

Komentari