Nikoli Grmoji i Damiru Sabljaku USKOK odbio dati rješenje o odbacivanju kaznene prijave za kriminal u MVEP-u

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Danas je USKOK Nikoli Grmoji i Damiru Sabljaku odbio dati rješenje o odbacivanju kaznene prijave i uvid u spis, vezan uz protupravno trošenje novca u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

U članku 93. stavak 6. Poslovnika DORH-a stoji kako se spis može dostaviti i dati na uvid oštećeniku ili drugoj osobi koja ima opravdani interes. Postavljam pitanje tko ima opravdani interes, ako ne osoba koja je podnijela kaznenu prijavu i svjedočila pred Nacionalnim vijećem za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Ovo pokazuje da USKOK i DORH funkcioniraju na poziv Andreja Plenkovića, ali mi ćemo naći načina da dobijemo uvid u ovaj spis. Zbog hrabrih ljudi kao što je Damir Sabljak ne namjeravamo odustati, izjavio je ispred USKOK-a Nikola Grmoja, saborski zastupnik i politički tajnik Mosta.

Ističe kako stoji uz gospodina Sabljaka koji je upozorio na protupravno trošenje novca poreznih obveznika u veleposlanstvu u Washingtonu, što je praktički potvrđeno i na antikorupcijskom Nacionalnom vijeću u Hrvatskom saboru.

Naime, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić imala je obvezu pokrenuti postupke zbog teške povrede službene dužnosti na koje je upozorio Sabljak, ali se dogodilo suprotno. Kriminal je ostao nerasvijetljen, a Damir Sabljak udaljen je s dužnosti. Sve to dogodilo se nakon što je DORH odbacio kaznenu prijavu isti dan kada je premijer Plenković s govornice u Hrvatskom saboru bahato dobacio da takve predstavke ne vode ničemu, čime je očito utjecao na USKOK. Protupravno trošenje novca ranije je potvrdio i nalaz Državne revizije, a USKOK Sabljaka prije odbacivanja prijave nije niti ispitao, iako se ponudio kao svjedok.


Komentari