‘NIJE SAMO PUCANJE CIJEVI PROBLEM’ Petek upozorio na što Zagreb gubi čak 100 tisuća eura dnevno! Tomaševiću poručuje: ‘Treba objasniti gdje je zapelo’

Renato Petek (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek za N1 je govorio o aktualnim događanjima u Zagrebu i gorućem problemu otpada. Podsjetimo, novi model odvoza i naplate otpada najavljivan je za 1. srpanj, no čini se da će ipak morati pričekati.

Novi model naplate opada? ‘Tomašević treba dati objašnjenje’

“Očito nije tako jednostavno u tako kratko zadanom roku to uvesti, ali gradonačelnik je tim rokom htio mobilizirati službe i Čistoću i upozoriti građane da dolazi promjena. I ta promjena je napredak je će se kroz vrećice naplaćivati po količini. I drugo, Zagreb bi trebao prestati biti kantograd, spremnici se miču s nogostupa, dolaze podzemni i polupodzemni spremnici u gradskoj jezgri, a u ostatku zgrada tzv. boksevi koji bi se trebali staviti pod nadzor”, objašnjava Petek.

Kaže i da će gradonačelnik Tomislav Tomašević vjerojatno tražiti odgodu na idućoj sjednici Skupštine jer posao nije odrađen do kraja. SDP-ov vijećnik smatra da Tomašević treba dati objašnjenje zašto se rok neće ispoštovati.

“Gradonačelnik će trebati objasniti zašto se nije uspjelo, gdje je zapelo i predložiti novi rok unutar kojeg bi se mogao ostvariti barem minimum minimuma da se ide u novi sustav”, ističe Petek.

Informacije da se mnogi kamioni Čistoće kvare smatra zabrinjavajućima.

‘Ne možemo odjednom raskopati grad’

“Osim što nismo imali dobar sustav, novi upravitelji Holdinga i Čistoće nisu uspjeli dokazati u godinu dana da mogu bolje funkcionirati čak i po starom sustavu. Postoje problemi s vozačima, s dijelovima za kamione i neprihvatljivo je da se nije riješilo u godinu dana, da se vrati povjerenje građana da može bolje”, smatra gradski zastupnik.

Pucanje cijevi u Zagrebu je nažalost postao uobičajen događaj, a Petek kaže da su to ipak veliki problemi koji se ne mogu riješiti u kratkom razdoblju. Poručuje da je Tomašević uspio u godinu dana obaviti ono što je važno za Grad, a to je suradnja s ministrima i Vladom.

“Ne možemo grad odjednom raskopati na 200 mjesta, nego se mora pomno planirati. Gradonačelnik zasad govori o dvije milijarde kuna koje će se u srednjem razdoblju ulagati u taj sustav i to je sigurno dobar pomak. Nije samo pucanje cijevi problem… Imamo gubitak pitke vode od preko 50 posto, stručnjaci su mi rekli da je to vrijednost 100.000 eura dnevno”, upozorava Petek.

O koaliciji SDP i Možemo

Na pitanje ima li Tomašević i dalje podršku SDP-a kao na početku koalicije, Petek naglašava da će podržati sve dobre projekte.

“Naša suradnja je bazirana na Skupštini, mi nemamo ingerencije nad Holdingom, Gradom, to pripada gradonačelniku, to je njegova odgovornost, njegov je i uspjeh. U godinu dana u Skupštini nismo podržali jednu točku. Radi se evaluacija sporazuma, želimo da bude uspješniji i bolji, da idemo prema konkretnijim mjerilima što ćemo u sljedeće tri godine učiniti. Ako dođe do takvog dogovora, gradonačelnik će imati i pisani sporazum. Ako neće doći do pisanog, za sve dobro će dobiti podršku ionako. Ne samo od nas, nego i drugih klubova jer se radi o zdravorazumskim prijedlozima”, zaključio je zastupnik Renato Petek.

Komentari