‘NESNOSNI SMRAD I RAZBACANO SMEĆE’ Glas oštro o stanju s otpadom: ‘Tomaševiću, pokaži što znači biti zelena stranka na jednom vrlo praktičnom primjeru’

Anka Mrak Taritaš (Foto: Damjan Tadic / CROPIX)

Stranka GLAS čija je predsjednica Anka Mrak Taritaš objavila je priopćenje u kojem žestoko kritizira situaciju s otpadom u Zagrebu te zahtijevaju konkretne potez od gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Njihov dopis prenosimo u cijelosti:

Napuljski scenarij?

“Situacija s odvozom otpada u Zagrebu prešla je sve granice podnošljivog i, ukoliko gradonačelnik hitno ne reagira, Zagrepčane čeka možda i napuljski scenarij. Proteklih dana građani se masovno javljaju i medijima i gradskoj upravi žaleći se na nesnosni smrad i otoke razbacanog smeća po raznim dijelovima grada, a mnogima otpad ispred kuća i stanova nije odvezen i više od tjedan dana.

Zagrebačka Čistoća hladno odgovara da nema vozila, a gradonačelnik ili šuti ili se svako toliko pojavi s vizijama novog sustava i istovremenim priznanjima nemoći da uopće osigura redovan odvoz otpada. Što god bilo posrijedi, i koji god bili razlozi za trenutnu situaciju, gradonačelnik nije i ne može biti promatrač dok mu se grad zatrpava smećem. Izabran je na izravnim izborima na funkciju prvog čovjeka grada s ogromnim proračunom, ukupno vrijednim 14 milijardi kuna.

Pozivaju Tomaševića da riješi problem

Zagrepčani pritom plaćaju najviši prirez u državi i minimum usluge koju im njihov grad duguje je da se ne guše u smeću i smradu. Pozivamo gradonačelnika Tomaševića da hitno riješi ovo neizdrživo stanje, konačno preuzme odgovornost za upravljanje gradom i pokaže nam što znači biti zelena stranka na jednom vrlo praktičnom primjeru – skupljanju otpada”, poručili su.

Gradonačelnik: ‘Odgađa se novi model naplate odvoza otpada’

Podsjetimo, Tomašević je na današnjoj konferenciji najavio odgodu novog sustava naplate odvoza otpada do 1. listopada.

“Što se tiče uvođenja novog sustava naplate i odvoza komunalnog otpada, 1. srpnja, to je bio ambiciozan, ali nužan cilj. Više je procesa koje paralelno radimo u ovom sustavu i mogu potvrditi da idemo na odgodu sustava do 1. listopada”, poručio je.

Također je potvrdio trenutne probleme s odvozom otpada u Zagrebu, istaknuvši da pet godina nije kupljen niti jedan novi kamion u Čistoći.

Komentari