‘NEKA OPORBA PRIČA ŠTO HOĆE, MI SMO HUMANI’ Tomašević odgovorio Peternelu na kritiziranje migrantskog šatora

Foto: Zagreb.info

Postavljanje šatora za migrante u Paromlinskoj naišlo je na kritiku dijela zagrebačkih oporbenih zastupnika. Točnije, Igora Peternela iz Domovinskog pokreta koji je na facebooku objavio kako migranti nedefiniranog statusa nemaju što tražiti u centru Zagreba te kako je podizanje šatora za tu svrhu je još jedna nevjerojatna besmislica neformalne koalicije nacionalne i gradske vlasti.

Foto: Zagreb.info

Za komentar ovih kritika pitali smo danas gradonačelnika Tomislava Tomaševića prilikom predstavljanja novih ZET-ovih autobusa.

Foto: Zagreb.info

“Sve je odrađeno u koordinaciji s Crvenim križem i državnim službama i oporba neka govori što hoće, mi smo svoje rekli”, kratko je na Peternelove kritike odgovorio gradonačelnik Tomašević.

Dodatno je cijelu situaciju obrazložio zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet. Istaknuo je kako je pozicija migrantskog punkta odabrana u koordinaciji s MUP-om i PU zagrebačkom te je mjesto izabrano vrlo pažljivo, izvan glavnih gradskih tokova, a opet blizu mjesta gdje je glavni pritok migranata.

Foto: Zagreb.info

“Ova gradska uprava želi pokazati ljudsko, humano lice prema tim ljudima. Sjetimo se, i sami smo bili u ratu. Znamo što znači ta ljudska katastrofa i naprosto osjećamo da je humano, ispravno pomoći ljudima u tranzitu. Da se okrijepe, da se zagriju, da se presvuku, da se operu, da dođu k sebi i da nastave svoje putovanje”, poručio je i naglasio kako su u pitanju migranti koji imaju dozvolu boravka od MUP-a na sedam dana, koji su u tranzitu te idu dalje.

Foto: Zagreb.info

“Činilo nam se da treba olakšati tu njihovu muku. Ja doista ne vidim ovdje prijepor. To je temeljno naše poslanje, da budemo humani jedni prema drugima, dakle da pokažemo elementarnu empatiju. Ne bih komentirao ove izjave gospodina Peternela jer je naša pozicija sasvim ispravna”, rekao je Korlaet.

Što se tiče eventualne kolizije s gradskim projektom obnove i prenamjene Paromlina Korlaet je pojasnio kako tu neće biti problema jer su još u fazi projektiranja i traženja sredstava.

“Taj projekt kad se krene graditi nadamo se da će ova migrantska kriza biti iza nas. Podsjetimo mi 1.1. ulazimo u Schengenski režim i tada će se okolnosti jako promijeniti što se tiče dotoka migranata”, obrazložio je.

Foto: Zagreb.info

 


Komentari