NEKA DOBRO ZNANA, A I NEKA NOVA LICA! Tko sve ulazi u zagrebačku Gradsku skupštinu?

Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Iako je sve upućivalo na to da će Zeleno-lijeva koalicija osvojiti većinu, 24 od 47 mandata u Skupštini, kada su se glasovi preračunali D’Hondtovom metodom, ostali su uskraćeni za mandat.

D’Hondtov sustav ili metoda je metoda raspodjele glasova u zastupnička mjesta (mandate) u sustavu razmjernog predstavništva. Ime je dobio po belgijskom pravniku i matematičaru Victoru D’Hondtu. Prvi put je zakonski uveden u Belgiji 29. prosinca 1899.

Prema ovom sustavu, broj dobivenih glasova svake izborne liste koja sudjeluje u podjeli mandata u izbornoj jedinici, dijeli se redom s 1, 2, 3, itd. i tako dok se ne dođe do broja jednaka broju zastupnika koji se biraju u toj izbornoj jedinici. Dobivene količnike svih izbornih lista treba poredati po veličini te odbrojiti od najvećeg prema manjima onoliko koliko se zastupnika bira. Tada svaka lista dobiva onoliko mandata koliko ima odbrojenih količnika.

Da je kojim slučajem lista Možemo! za Skupštinu osvojila koliko i Tomislav Tomašević, njihov kandidat za gradonačelnika, moguće je da bi imali većinu koju će sada morati slagati sa SDP-om.

Naime, svi koji su glasali za Tomaševića nisu glasali i za zeleno-lijevu opciju u gradskom parlamentu. Tomaševića je zaokružilo 147.631 glasač (45,15 posto), a listu njih 130.850 (40,83 posto). Tportal je prikazao popis zastupnika prema rednim brojevima kako su ih stranke istaknule na kandidacijskim listama.

Možemo!: Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Rada Borić, Luka Korlaet, Zorislav-Antun Petrović, Ivana Kekin, Urša Raukar-Gamulin, Teodor Celakoski, Marijana Sumpor, Damir Bakić, Iva Ivšić, Marina Ivandić, Vilim Matula, Mauro Sirotnjak, Marta Kiš, Svibor Jančić, Marijana Rimanić, Robert Faber, Tihomir Milovac, Jelena Miloš, Marija Brajdić Vuković, Daniela Širinić i Tomislav Domes

HDZ – HSLS – HSU: Mislav Herman, Davor Filipović, Iva Hraste-Sočo, Mario Župan, Darko Klasić, Frane Barbarić

BM 365: Jelena Pavičić Vukičević, Ivica Lovrić, Otto Barić, Ljubo Jurčić, Višnja Fortuna

Domovinski pokret/Zelena lista: Miroslav Škoro, Zlatko Hasanbegović, Nenad Matić, Stephen Nikola Bartulica, Slaven Dobrović

SDP: Joško Klisović, Dina Vasić, Renato Petek, Ivan Račan, Davorka Moslavac Forjan

MOST: Zvonimir Troskot, Marko Sladoljev, Trpimir Goluža


Komentari