NEĆE S HRT-a I GOTOVO! Bačićevi odvjetnici pripremaju pravne korake kojima će pokušati šefa spasiti razrješenja

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, Kazimir Bačić, kojeg je USKOK pritvorio pod sumnjom da je poduzetniku Milanu Lončariću poslužio kao kurir u korumpiranju pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, namjerava pravnim putem osporavati odluku Nadzornog odbora HRT-a o pokretanju postupka njegova razrješenja.

Kako je za Index potvrdio član Bačićevog braniteljskog “odbora”, planiraju poduzeti upravne i ustavne korake kako bi osporili odluku Nadzornog odbora.

“Sigurno ćemo poduzeti sve za zaštitu Bačićeva radnopravnog statusa jer smatramo da je odluka Nadzornog odbora nezakonita. Smijenjen je s nepostojećom osnovom”, za spomenuti je medij rekao Bačićev odvjetnik, koji tvrdi da su s procesom Bačićeva razrješenja upoznati preko medija.

“Odluku NO-a nismo dobili i osporavat ćemo sve što je protuzakonito”, naglasio je.

Prema proceduri, peteročlani Nadzorni odbor jednoglasno je pokrenuo postupak Bačićeva razrješenja, a sljedeći korak je na saboru koji će, nema sumnje, slijediti volju NO-a. No problem je što se Bačić očito želi držati odredbi Zakona o HRT-u, a one nisu predvidjele mogućnost razrješenja glavnog ravnatelja pritvorenog u korupcijskoj aferi koja nije povezana s HRT-om.

Naime, prema članku 20. Zakona o HRT-u, NO je ovlašten pokrenuti postupak razrješenja glavnog ravnatelja kada on podnese ostavku i ako nadležno tijelo ili NO utvrde da ne obavlja dužnost u skladu sa Zakonom ili Statutom HRT-a, ako je HRT-u prouzročio materijalnu štetu ili probleme u financijskom poslovanju, ako ne postupa u skladu sa zakonitom odlukom NO-a, ne izvršava Ugovor između HRT-a i vlade te “u drugim slučajevima predviđenim zakonom i Statutom HRT-a”.

U “moru” razloga za smjenu teško je naći odredbu primjenjivu u Bačićevu slučaju. Njegovi odvjetnici podsjećaju i na presumpciju nevinosti, kao i na činjenicu da im klijent još nije ni optužen. Nakon odluke NO-a i saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije jednoglasno je predložio Bačićevo razrješenje, o kojem konačnu odluku formalno treba donijeti parlamentarna većina.

Inače, Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50 tisuća eura mita za posredovanje u projektu Vrtovi svjetla. Za svoju ulogu je kao nagradu, sumnja USKOK, dobio stan vrijedan više od milijun kuna u elitnoj zagrebačkoj Radićevoj ulici. Za glavnog ravnatelja HRT-a izabran je u saboru 17. veljače 2017. godine, i to s 90 glasova za, 12 suzdržanih i nijednim glasom protiv. Prije dužnosti glavnog ravnatelja bio je šef tehnike HRT-a.

Nakon što je pritvoren i nakon što je počeo postupak njegova razrješenja, odvjetnici su obavijestili da je otvorio trotjedni godišnji odmor.

Komentari