Ne želi ‘riječki model’: Bandić nije podržao uvođenje građanskog odgoja u zagrebačkim školama

FOTO: Ivan Klindić

Od ove školske godine, učenici u 22 od 24 osnovne škole u Rijeci mogu pohađati izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje. GOO je na taj način uveden u škole osnivača nakon prve, eksperimentalne godine provedbe ove izvannastavne aktivnosti. Za dobrim riječkim iskustvom poveli su se grad Sisak, Primorsko-goranska te Istarska županija koje GOO kao izvannastavnu aktivnost namjeravaju uvesti od iduće školske godine; javlja Srednja.hr.

Inicijativa za uvođenjem izvannastavnog GOO-a na temelju riječkog primjera pojavila se i u Zagrebu. Naime, početkom ožujka, Klub zastupnika SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska!-Progresivni savez podnio je Gradskoj skupštini Grada Zagreba Prijedlog zaključka prema kojemu bi se Građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost uveo u sve osnovne škole kojima je osnivač Grad Zagreb. Predlagatelji su predložili uvođenje najkasnije do početka školske godine 2019./2020., uz sklapanje sporazuma o suradnji s Gradom Rijekom na provedbi Građanskog odgoja i obrazovanja kao izvannastavne aktivnosti.

No, sredinom ožujka gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nije podržao donošenje predloženog zaključka. O zaključku se negativno očitovao i Gradski ured za obrazovanje, kao i skupštinski Odbor za obrazovanje i sport, Odbor za mladež, Gradska koordinacija za ljudska prava te Odbor za Statut, Poslovnik i propise.

Dana 22. ožujka na sjednici Gradske skupštine trebalo se raspravljati o prijedlogu GOO-a, no odlukom većine o tome se trebalo raspravljati u večernjim satima, što bi raspravu odvelo duboko u noć. Iz tog razloga, predlagatelji su povukli točku s dnevnog reda, kako bi se o njoj moglo raspravljati na idućoj sjednici Skupštine, u prihvatljivo vrijeme.

Iz Gradskog ureda za obrazovanje svoju ‘odbijenicu’ temelje na činjenici da nastavni plan i program za osnovnu školu donosi plan nastavnog rada po predmetima i po razredima, kao i plan izvannastavnih aktivnosti. Ističu kako Nastavni plan i program “nije moguće proizvoljno mijenjati, nadopunjavati ili u njega intervenirati bez suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja”. Osim toga, ističu da se GOO već provodi u svim osnovnim školama u Zagrebu kao međupredmetna tema kroz ‘Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo’.


Komentari