Nasljednica smijenjenog dr. Nogala tvrdi: ‘Ovo je pritisak koji šteti bolnici i njenim pacijentima’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Nastavno na nedavnu smijenu dr. Bore Nogala koja je digla javnost na noge, danas se oglasila i v.d. ravnateljice dr. Ivana Đerek Dubravčić.

U priopćenju navodi kako medijski pritisak kojim je bolnica podvrgnuta posljednjih dana uvelike šteti njenim zaposlenicima, ali i samim pacijentima. Njeno priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Neosporno je da je Dječja bolnica Srebrnjak čiji je osnivač Grad Zagreb zahvaljujući stručnosti svojih zaposlenika te njihovom kontinuiranom i predanom radu ostvarila značajan iskorak u kvaliteti pružene zdravstvene zaštite. Dužnost nove Uprave DB Srebrnjak je otkloniti eventualne nepravilnosti i omogućiti da svi poslovni procesi koji uključuju ne samo pružanje zdravstvene zaštite nego i znanstvenu djelatnost te neometano provođenje svih EU projekata.

Iznimno intenzivan i negativan medijski pritisak kojemu svjedočimo posljednjih dana najviše štete Dječjoj bolnici Srebrnjak, njezinim pacijentima i zaposlenicima.
Dječja bolnica Srebrnjak javna je zdravstvena ustanova i dio je javnog zdravstvenog sustava Republike Hrvatske.

Kao javna ustanova obavezna je svoju djelatnost i poslovanje provoditi u okviru zakonske regulative Republike Hrvatske. Iz dokumentacije koja mi je ovih dana dostupna, postojala je osnova sumnje da su određena postupanja bila u neskladu s pozitivnim zakonskim propisima Republike Hrvatske i Grad Zagreb kao osnivač i pravna osoba bio je u obavezi poduzeti odgovarajuće pravne radnje.

U bolnici je dana 6. prosinca 2019. završio Izvanredni nadzor HZZO-a, u ovom trenutku u tijeku je izvid inspekcije Ministarstva zdravstva. Proteklih dana je upućen i poziv za stručni nadzor Hrvatskoj liječničkoj komori, a sve kako bi se nedvosmisleno utvrdila činjenična stanja. S ciljem zaštite svih vrijednosti Dječje bolnice Srebrnjak, ali i jasnog informiranja čitave javnosti, ovim putem želim pozvati na strpljenje i povjerenje u funkcioniranje sustava, kako bi mjerodavne institucije mogle donijeti nepristrani zaključak, a o kojem ćemo po primitku obavijestiti svu zainteresiranu javnosti”, stoji u priopćenju.


Komentari