Napravit ćemo, izgradit ćemo, proširit ćemo… Klisović na današnjoj konferenciji za medije obećao Zagrepčanima velike stvari

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

“Senzori i algoritmi će utvrđivati zagušenost prometa na određenim prometnicama i raskršćima i preusmjeravati ga na ona manje zagušena kako bi se osigurala protočnost, što je posebno važno za vozila hitne pomoći, policiju i vatrogasce.

Dnevni ulaz velikog broja automobila u grad čini ogromne gužve na našim prometnicama. Smanjit ćemo ih novom regulacijom prometa koja će biti bazirana na najsuvremenijoj tehnologiji. Govorim o senzornoj tehnologiji i algoritmima, koji će utvrđivati zagušenost prometa na određenim prometnicama i raskršćima i preusmjeravati ga na ona manje zagušena kako bi se osigurala protočnost”, rekao je Klisović na današnjoj konferenciji za medije.

Takvi novi modeli će osigurati da vozila hitne pomoći, vatrogasaca, policije i sva vozila hitnih službi budu tretirana posebno, jer će se kroz GPS pratiti njihovo kretanje i raščišćavati ulice po kojima se oni voze do svoga odredišta, tvrdi.

“Naša politika je maksimalno poticanje građana na korištenje javnog prijevoza, rekao je Klisović. Obnovit ćemo cestovnu i proširiti mrežu tramvaja. Tako ćemo proširiti u punom profilu Branimirovu ulicu kako bismo smanjili gužve prema istoku, a napravit ćemo Jarunski most kako bismo smanjili gužve na zapadu”, govori pa dodaje:

“Proširit ćemo mrežu tramvajskih pruga posebno u istočnom dijelu Novog Zagreba, kroz Sarajevsku, Vatikansku, do ulice Savezne Republike Njemačke. Napravit ćemo i od Heinzelove prema Savišću određene spojnice kao što su između Ozaljske i Savske do Vukovarske”.

Napravit ćemo velika parkirališta na ulazu u grad, da ljudi do centra grada dolaze vlakom ili drugim javnim prijevozom. Povećat ćemo noćne linije ZET-a. U nekim našim kvartovima, kao što je Brezovica, nisu dovoljne dobre, u nekima ih ni nema, a građani žele imati mogućnost biti povezani s gradom 24 sata dnevno, uključujući i vikendom, kaže SDP-ov kandidat.

“Želimo brz, kvalitetan i čist javni prijevoz, i to ćemo i osigurati. Denivelirat ćemo prugu koja prolazi kroz grad od zapadnog Podsuseda do Sesveta, kako bismo grad učinili jednom funkcionalnom cjelinom. Gradu nedostaje parkirnih mjesta. Imamo plan za otvaranje novih 5000 parkirnih mjesta, i to kroz otvaranje montažnih parkirnih garaža, do toga da ćemo raditi na centralnom srednjoškolskom igralištu kod Muzeja Mimare i gdje je današnja dječja bolnica, a nad njim će biti igralište za rekreaciju i sport. Imat ćemo dosta kvartovskih garaža, posebice želim napomenuti da se zalažem za cjelovitu obnovu od potresa, što znači da će se blok po blok obnavljati, a onda ispod njih raditi manje kvartovske garaže kako bismo rasteretili centar od automobila. Proširit ćemo pješačke zone i uvesti novu mrežu biciklističkih staza. Želimo promovirati električna vozila stoga ćemo uvesti određene pogodnosti za ljude koji ih koriste, bilo da se radi od besplatnom parkingu ili po smanjenoj cijeni. Obnovit ćemo mostove. Porazno je da od njih devet samo jedan siguran za promet. Sve ostale ćemo obnoviti. Kada izgradimo Jarunski most, onda ćemo graditi most na Bundeku”, rekao je Klisović.


Komentari