Nakon najave rezanja naknade za novorođenčad, Tomaševićeva zamjenica otkrila daljnje planove za demografiju u Zagrebu

Screenshot/ N1

I dalje se ne stišava situacija oko ukidanja mjere roditelj odgojitelj, a zamjenica zagrebačkog gradonačelnika, Danijela Dolenec, komentirala je ovu odluku gostujući na N1.

“O njoj (mjeri) je bilo puno rasprava i velik dio aktera slagao se da nju treba mijenjati. Problem je što korisnici mjera, njihova djeca ne mogu pohađati vrtiće, ali i trajno se isključuje žene s tržišta rada. To su negativne karakteristike mjere i ovime to uklanjamo. Drugo, ako se gleda kao demografska mjera, nije polučila učinak, a doista je fiskalno stvorila velik pritisak”, obrazložila je Dolenec za N1.

Dodala je, glede konkretnih podataka, kako je potrebno napraviti analizu. “

Stavili smo na stranicu podlogu za javno savjetovanje gdje se mogu naći ti podaci. Bilo je kratkoročno pozitivnog utjecaja na treće dijete, ali ukupno gledano broj rođene djece nije porastao, on je u negativnom trandu. Naše izmjene ćemo imati prilike čuti”, kazala je.

Vezano uz položaj žena na tržištu rada, ustvrdila je kako možda nemamjerno, ali s takvim učinkom, grad je kreirao mjeru gdje dvoje zaposlenih postaje jedna nezaposlena osoba.

“Dio žena češće radi slabije plaćene poslove, to treba adresirati nacionalnim politikama, a ne ovakvom mjerom”, upozorila je Dolenec.

Za novorođenčad – izjednačavanje uvjeta za svu djecu.

Vezano uz smanjivanje naknade za novorođenu djecu, Dolenec je kazala kako se ne radi o demografskoj, već obiteljskoj mjeri, kako bi se izjdnačili uvjeti za svu djecu. Naš prijedlog je da za svako rođeno dijete bude ista naknada. Najveći broj korisnika mjera koriste je za prvo ili drugo dijete. Ta mjera svakoj obitelji dobro dođe”, rekla je.

Prema Dolenec, u pitanju nije ušteda, već redizajn mjera

“Istim iznosom za svako dijete mislim da smo se pribiližili drugim gradovima u Hrvatskoj. Demografska politika na gradskoj razini – treba proširiti vrtiće, da škole budu dobre, zdravstvena usluga i slično”, rekla je Dolenec.

Dodala je kako Grad ima niz programa za potporu obiteljima, ali neće posebno izdvajati kako bi jedna obitelj bila vrijednija od druge. Ustvrdila je i kako je jedan od demografskih problema taj što se dio ljudi odlučuje biti bez djece, a dio kasno odlučuje.

Pozitivni učinci nakon odluke

Dolenec je istaknula i kako im je zadatak kreirati vrijeme prilagodbe.

“Negativni efekti će biti u efektu tek od 1. svibnja, a pozitivni učinci će se vidjeti odmah nakon odluke. Grad ne jamči zapošljavanje. Korisnice u mjeri možda rade, ali ne smiju. Uvodimo da mičemo tu odredbu i omogućavamo traženje posla uz tu mjeru”, kazala je za N1.

Što se tiče demografskih mjera koje će grad Zagreb poduzeti, zaključila kako će se vidjeti “u okviru proračuna prioriteti, ali to je veće ulaganje u vrtiće, kvalitetno obrazovanje, zdravstena skrb i priuštivo stanovanje.”


Komentari